Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Wethouder Bea Schouten (Duurzaamheid). Foto: RN7
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Kaart Windmolenpark Wijchen en Windpark Beuningen. Foto: RN7
Ankeiler: Partij Beuningen Nu & Morgen (BN&M) en het college van B&W zijn woedend op de gemeente Wijchen, omdat de Beuningse politiek niet zou zijn betrokken bij het besluit om drie windturbines te plaatsen pal op de grens met Beuningen.

- Partij Beuningen Nu & Morgen (BN&M) en het college van B&W zijn woedend op de gemeente Wijchen, omdat de Beuningse politiek niet zou zijn betrokken bij het besluit om drie windturbines te plaatsen pal op de grens met Beuningen. Wijchen zegt van wel, en Stichting TegenWind noemt de ophef zelfs hypocriet. "Ze wisten er zeker van."

> Bekijk de reportage onderaan dit artikel.

Verontwaardiging en verrassing alom, afgelopen dinsdagavond tijdens een commissievergadering in Beuningen, toen wethouder Sijmen Versluijs in antwoord op vragen van BN&M aangaf dat het college van Beuningen niet door Wijchen is betrokken bij de plannen voor Windmolenpark Bijsterhuizen. "Er is nog geen formeel overleg geweest tussen ons college en dat van Wijchen over de ontwikkeling van het windmolenpark," aldus Versluijs (Ruimtelijke ordening). De wethouder liet weten dat het college daarom deze week een ‘stevige brief’ zou sturen naar de gemeente Wijchen 'met de vraag waarom inwoners van Beuningen en het gemeentebestuur niet zijn betrokken bij deze ingrijpende plannen’.

Wijchen kwam enkele weken terug met de definitieve opzet voor Windmolenpark Bijsterhuizen, waarvan de plannen al enkele jaren in ontwikkeling zijn. Besloten is om drie 185-meter hoge windturbines te laten verrijzen, op enkele meters van de grens met de gemeente Beuningen. Hoewel er officieel nog geen vergunning is, verwacht men dat de molens al over drie jaar operationeel zijn.

'Geen overleg'

De concrete en vergevorderde plannen uit Wijchen vallen slecht bij de politiek in Beuningen, met name bij BN&M. Fractievoorzitter Dave Groenen: "Wat ons vooral steekt is dat er vanuit de gemeente Wijchen op geen enkele manier overleg is geweest met de politiek in Beuningen over het windmolenpark, en ook niet met bewoners in het gebied."

De windmolens zijn ingetekend pal op de grens met Beuningen. Volgens Groenen vallen de hindercirkels over een deel van het grondgebied van de gemeente Beuningen. Bovendien komen de Wijchense windturbines vlakbij de plek waar Beuningen zelf windturbines wil gaan plaatsen. "Of dat een probleem is, moet ook nog onderzocht worden," aldus Groenen. "Dat gesprek moet je samen voeren."

Groenen en zijn fractie zijn niet tegen windenergie. Sterker nog, ze stonden in hun eigen gemeente aan de wieg van Windpark Beuningen, waarover de Raad van State binnenkort nog een besluit moet nemen. Als dat park groen licht krijgt, komen er in het gebied tussen Beuningen en Wijchen straks niet een maar misschien wel twee windmolenparken, met in totaal acht turbines.

'Wel contact'

In de gemeente Wijchen is wethouder Bea Schouten (Duurzaamheid) zich van geen kwaad bewust. "Ja, de hindercirkels vallen deels over Beunings grondgebied," geeft zij toe. "Maar het gaat slechts om maximaal honderd meter. En in dat gebied wonen geen mensen." Ook beweert zij dat er wel degelijk contact is geweest met omwonenden én met de gemeente Beuningen. "Wij hebben in augustus bestuurlijk overleg gevoerd met de gemeente Beuningen. Weliswaar met mijn collega van Duurzaamheid, en niet met Ruimtelijke ordening waar het natuurlijk ook onder valt. Daarnaast is er diverse malen informeel overlegd." Wel ziet zij in dat er wellicht tussentijds beter met omwonenden gecommuniceerd had moeten worden door Wind in Wijchen, de onderneming die de turbines gaat bouwen. "Het is naar buiten toe wel een tijd stil geweest. Maar achter de schermen is steeds doorontwikkeld."

De wethouder betreurt de reactie vanuit de buurgemeente. "Klaarblijkelijk ervaart Beuningen dat nog onvoldoende de officiële wegen bewandeld zijn. Maar wij hebben ambtelijk en bestuurlijk altijd openheid gegeven. Soms denk je dat je het goede doet, en dan komt dat toch anders over." Of de gemeente Beuningen windmolenpark Bijsterhuizen kan tegenhouden? "Nee, de turbines komen op ons grondgebied. Maar het staat Beuningen natuurlijk wel vrij een zienswijze in te dienen. Elke zienswijze zullen wij serieus nemen. Maar ik hoop dat dat niet nodig is en dat we er met de gemeente Beuningen op een andere manier uitkomen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Wethouder Bea Schouten (Duurzaamheid) - Foto: RN7

'Beuningen hypocriet'

Voorzitter Berry van Koningsveld van Stichting TegenWind strijdt namens inwoners van de gemeenten Beuningen en Wijchen al jaren tegen de plannen van de gemeente Beuningen om vlakbij woonkernen ‘vijf megaturbines te plaatsen met een tiphoogte van 245 meter’. Ook van de windmolenplannen uit Wijchen is hij geen voorstander. "Wij kunnen onderbouwen dat windturbines vlakbij dichtbevolkte kernen ten koste gaan van de gezondheid en het welzijn van de mensen die er wonen."

Hij moet wel enigszins lachen om de reactie van de gemeente Beuningen op het gebrek aan communicatie uit Wijchen. "Ik denk dat de gemeente Beuningen zich onnozeler voordoet dan ze is," aldus Van Koningsveld. "De Wijchense plannen zijn al sinds 2021 openbaar. Dus ze weten het wel, en hadden het ook kunnen weten." Bovendien is het zo dat ook de gemeente Beuningen nooit formeel met Wijchen heeft overlegd over hun plannen voor vijf windturbines, weet Van Koningsveld. "Ze klagen dat de hindercirkels over het grondgebied van Beuningen komen te liggen. Van twee windturbines van Beuningen liggen de hindercirkels zo’n beetje over heel het dorp Bergharen. En dat valt onder de gemeente Wijchen. Daar is ook nooit formeel overleg over geweest." Volgens Van Koningsveld is de ophef niets meer dan een show voor de bühne. "Ik vind het hypocriet."

Komst nog niet zeker

De komst van beide windparken staat op dit moment nog niet vast. Windmolenpark Bijsterhuizen heeft officieel nog geen vergunning. Over mogelijke toestemming voor de komst van Windpark Beuningen moet de Raad van State nog uitspraak doen. De verwachting is dat dit ergens dit voorjaar zal gebeuren.

De kaart van het gebied tussen Beuningen en Wijchen waar mogelijk twee windmolenparken komen. Boven in beeld de geplande locatie van twee van de in totaal vijf windturbines van Windpark Beuningen. Onder de plek van de drie windmolens van Windmolenpark Bijsterveld.

Kaart Windmolenpark Wijchen en Windpark Beuningen - Foto: RN7

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel