Ankeiler: Fractielid Bart Arts van Kernachtig Druten maakt zich zorgen dat sommige nieuwbouwwijken in de toekomst voor problemen kunnen zorgen, bijvoorbeeld wat betreft sociale veiligheid.

- Fractielid Bart Arts van Kernachtig Druten maakt zich zorgen dat sommige nieuwbouwwijken in de toekomst voor problemen kunnen zorgen, bijvoorbeeld wat betreft sociale veiligheid. "Je wilt voorkomen dat er zogeheten 'Vogelaarwijken' ontstaan," zo zei hij onlangs op een Rondetafelgesprek, waar de Woonvisie 2023 - 2027 is besproken.

Van alle woningen die Druten de komende jaren gaat bouwen, moet 66 procent bestaan uit 'betaalbare woningen'. En 30 procent moet sociale woningbouw zijn. Zo staat het ook in de Woonvisie, die met grote meerderheid door de gemeenteraad is aangenomen.

Kwetsbare mensen

"Hoe gaan we ervoor zorgen dat deze nieuwbouw fijne en leefbare wijken gaan worden. Waar iedereen met veel plezier woont en waar we achteraf geen spijt van krijgen," zo sprak fractielid Arts namens Kernachtig Druten (met 6 zetels verreweg de grootste partij in de raad).

Een Vogelaarwijk is de populaire benaming voor een wijk met veel sociale problemen, waar relatief veel kwetsbare mensen wonen. Vernoemd naar minister Vogelaar die destijds in een kabinet Balkende zat.

Gevarieerde wijken bouwen

Wethouder Willy Brink (bouwen en wonen) erkent dat in Nederland in het verleden soms te veel van het zelfde type woningen bij elkaar zijn gezet. Hij zei begrip te hebben voor de zorgen van Kernachtig Druten en hij beloofde dat het college van B&W een vinger aan de pols zal houden. Brink: "Het is belangrijk om gevarieerde woonwijken te bouwen." Dat ondervangt volgens hem veel mogelijke problemen.

Raadslid Remco Zwartkruis van de partij Welzijn Druten vroeg zich af hoe de gemeente Druten de vele arbeidsmigranten gaat huisvesten. Wethouder Brink benadrukte dat de huisvesting van arbeidsmigranten een apart vraagstuk is. Arbeidsmigranten willen volgens Brink helemaal geen onderdeel zijn van een woonwijk. "Zij hebben er geen behoefte aan om in een woonwijk te integreren."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.