Ankeiler: In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (Nijmegen, Buren, Druten, Berg en Dal, Heumen en Neder-Betuwe) raakten met oud en nieuw fors meer mensen gewond door vuurwerk dan vorige jaren.

- In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (Nijmegen, Buren, Druten, Berg en Dal, Heumen en Neder-Betuwe) raakten met oud en nieuw fors meer mensen gewond door vuurwerk dan vorige jaren.

Kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL maakte vandaag de cijfers bekend van het aantal mensen dat tijdens de jaarwisseling met vuurwerkletsel moest worden behandeld op de Spoedeisende Hulp of bij een huisartsenspoedpost.

Enorme stijging

In de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid werden rondom oud en nieuw 25 personen behandeld aan letsel veroorzaakt door vuurwerk. Dat is ruim drie keer zoveel als tijdens de jaarwisseling 2022/2023, toen er zeven slachtoffers waren. In 2021/2022 waren dit er tien. Elf van de slachtoffers waren dit jaar jonger dan zestien jaar.

Van alle Nederlandse Veiligheidsregio's was de stijging het grootste in de regio Gelderland-Zuid.

Landelijk daling

Tijdens de jaarwisseling zijn er in Nederland in totaal 1212 personen gewond geraakt door vuurwerk, inclusief incidenten tijdens het carbidschieten. Volgens VeiligheidNL is dit een daling van 3 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Van alle slachtoffers was 75 procent man of jongen. Het aantal mensen dat met vuurwerkletsel de Spoedeisende Hulp moet bezoeken neemt al jaren gestaag af.

Extra voorlichting

VeiligheidNL meldt ook dat bijna een derde van de verwondingen is toe te schrijven aan legaal vuurwerk. Het percentage letsel door illegaal vuurwerk is gestegen van 22 procent naar 29 procent ten opzichte van vorig jaar, vooral onder de jongeren tot 15 jaar. Volgens VeiligheidNL is er daarom een noodzaak voor extra voorlichting aan deze groep.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel