Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het unieke gele NEC-shirt. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Jesse met het shirt van Gullit. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Shirts van Johan Cruijff, Diego Maradona en Marco van Basten. Maar ook van al lang ter ziele gegane clubs als Haarlem en Veendam.

- Shirts van Johan Cruijff, Diego Maradona en Marco van Basten. Maar ook van al lang ter ziele gegane clubs als Haarlem en Veendam. Het is allemaal te zien in het voetbalmuseum in Nijmegen, met als meest curieus pronkstuk: een geel shirt van NEC.

Het begon als een idee van vier voetbalfans uit Nijmegen. Een pop-up voetbalmuseum tussen kerst en oud-en nieuw. Het project liep helemaal uit de hand en nu is het museum er daadwerkelijk. "De eerste dag waren er meteen al 600 mensen en 's-avonds hadden we volle bak bij de voetbalquiz", vertelt Danny Jacops, één van de initiatiefnemers. "We hebben dit verzonnen met vier buurmannen in Nijmegen."

"Fantastisch al die shirts hier. Maar er zijn ook leuke activiteiten voor kinderen. Hier is bijvoorbeeld een bal opgehangen zo hoog als Cristiano Ronaldo kan springen, met zijn shirt ernaast. En we hebben een quiz en ze kunnen op zoek naar mascottes. En heel apart ook, een geel-zwart shirt waarin NEC heeft gespeeld, de kleur van de aartsvijand."

Het unieke gele NEC-shirt - Foto: Omroep Gelderland

De shirts komen uit de collectie van Jessie Rabbeljee, die ze beschikbaar heeft gesteld voor het driedaagse museum in de voormalige Honigfabriek in Nijmegen. "Ja, dat gele shirt van NEC, dat hoef je tegenwoordig niet meer te proberen. Maar ze hebben daar eind jaren zeventig in gespeeld."

Cruijff met nummer negen

Er zijn zoveel bijzondere shirts. Een Ajax-shirt van Cruijff met nummer negen. Geen veertien, want toen was er de regel dat basisspelers met één tot en met elf moesten spelen. Er is wel een nummer veertien van Cruijff, maar dat is van de Washington Diplomats."

"Maradona met zijn shirt van Barcelona is heel bijzonder en daarnaast hangt Goicoetcxea, de speler die bijna zijn carrière beëindigde. Maar er hangen uit shirts van spelers uit deze tijd, zoals Hartman van Feyenoord. Zelf vind ik het shirt van 1988 van het Nederlands elftal het allermooiste, van Gullit."

Jesse met het shirt van Gullit - Foto: Omroep Gelderland

Geert Frederix geniet enorm als hij door het museum loopt. "Al die kleuren, zo leuk ook om te zien als iedereen hier rondloopt. Zo hadden we het ooit in gedachten. Het is bijna begonnen als een grap op de vrijdagmiddagborrel, maar het is flink uit de hand gelopen."

Kinderspeurtocht

"We hadden meteen bedacht dat we ook dingen voor kinderen moesten doen, zoals een kinderspeurtocht en koppen zoals Van Persie en Ronaldo. Maar zeker ook voor de vaders, die shirts vinden ze prachtig. Mijn eigen favoriet is zonder meer Maradona, het shirt met nummer tien van Argentinië."

Het voetbalmuseum is zaterdag voor het laatst open.

Deel dit artikel