Ankeiler: In verschillende gemeenten in de regio is rondom de jaarwisseling opnieuw een vuurwerkverbod van kracht.

- In verschillende gemeenten in de regio is rondom de jaarwisseling opnieuw een vuurwerkverbod van kracht. Inwoners mogen er het nieuwe jaar alleen inluiden met licht categorie 1 vuurwerk zoals sterretjes en trekrotjes. In andere gemeenten is het wel toegestaan om vuurwerk af te steken.

In Nederland zijn dit jaar zestien gemeenten met een vuurwerkverbod, waarvan maar liefst drie in de regio Nijmegen. In de gemeenten Heumen, Nijmegen en Mook en Middelaar is het afsteken van consumentenvuurwerk verboden. Liefhebbers van potten en pijlen kunnen in de regio wel terecht in de gemeenten Wijchen, Berg en Dal, Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Overbetuwe. Daar mogen de inwoners de jaarwisseling wel vieren met het afsteken van vuurwerk.

Fop- en schertsvuurwerk

Voor zogeheten categorie 1 vuurwerk geldt een uitzondering in de gemeenten met een vuurwerkverbod. Dit is heel licht vuurwerk, dat het hele jaar door in de winkel ligt. Ofwel ‘fop- en schertsvuurwerk’ zoals een gemeente het noemt. "Sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten en trekrotjes mogen wel."

In de gemeenten met een vuurwerkverbod mag wel gewoon consumentenvuurwerk verkocht worden. Dat is landelijk zo bepaald. Vuurwerkkopers moeten daar echter wel uitkijken. In de gemeente Heumen bijvoorbeeld kunnen volwassenen al boetes krijgen voor het bij zich hebben of vervoeren van vuurwerk.

Handhaven moeilijk

De overgrote meerderheid van de 342 Nederlandse gemeenten geeft aan geen lokaal verbod in te stellen. Met name het handhaven van zo'n verbod is voor hen een probleem. De cijfers uit Nijmegen ­– waar het verbod nu voor het vierde jaar van kracht is – bevestigen dat. Vorig jaar deelden handhavers van de gemeente slechts vier boetes uit voor vuurwerkbezit en maar één voor het afsteken van vuurwerk. Op oudejaarsavond werd bovendien maar tot 23.00 uur gecontroleerd.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.