Ankeiler: Het aantal natuurbranden zal ook in het gebied van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid de komende jaren toenemen.

- Het aantal natuurbranden zal ook in het gebied van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid de komende jaren toenemen. Dat komt onder andere door toenemende warmte, droogte, meer zon en een vaak lage grondwaterstand. De Veiligheidsregio wil een belangrijke rol gaan spelen bij het ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak van de natuurbranden.

Dat meldt de Veiligheidsregio in de Kaderbrief 2025, die is toegestuurd aan alle 14 gemeenten die deel uitmaken van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). In de Kaderbrief worden de gemeenten geïnformeerd over de meerjarenplannen en toekomstige financiële ontwikkelingen.

Natuurbranden intenser

Door klimatologische ontwikkelingen komen er meer natuurbranden, die bovendien waarschijnlijk intenser zullen zijn, zo verwacht de Veiligheidsregio. De provincie houdt zich bezig met natuurbrandbeheersing, evenals de drie Gelderse Veiligheidsregio's.

Het beleid is er vooral op gericht om onbeheersbare natuurbranden te voorkomen. De Veiligheidsregio zal daarbij in hoofdzaak optreden als adviseur. Vanaf 2025 zullen daarvoor extra middelen nodig zijn.

Innovatie brandweer noodzakelijk

De effecten van de klimaatverandering maken innovatie bij de brandweer noodzakelijk, zegt de Veiligheidsregio. In het gebied van de Veiligheidsregio zijn 36 brandweerkazernes gevestigd.

Nieuwe ontwikkelingen van bijvoorbeeld buurtbatterijen, waterstoftankstations en duurzame woningen vereisen meer expertise bij de Veiligheidsregio. Daarbij wordt gedacht aan de inzet van extra middelen zoals drones of robots. Dat heeft weer financiële gevolgen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.