Ankeiler: Nijmeegse scholieren stemden tijdens de Scholierenverkiezingen haaks op de nationale trend.

- Nijmeegse scholieren stemden tijdens de Scholierenverkiezingen haaks op de nationale trend. Niet de landelijke winnaars PVV en FvD maar GroenLinks/PvdA rolde in Nijmegen uit de bus als populairste partij onder scholieren, gevolgd door D66.

Traditioneel wordt voorafgaand aan landelijke verkiezingen gepeild wat de politieke voorkeur is van scholieren in Nederland tijdens de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos.

PVV en FvD grote winnaars

Voor deze 30ste editie bracht een recordaantal van 143.991 scholieren en studenten op 397 scholen hun stem uit. Grote winnaar was de PVV, met 15,9 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door FvD, dat 13,3 procent van de stemmen binnenhaalde. De VVD eindigde op de derde plaats met 10,8 procent van de stemmen. De partij van Frans Timmermans GroenLinks/PvdA moest het doen met 10,3 procent van de stemmen. In 2021 was de VVD met 20,1 procent van de stemmen nog de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen. Toen brachten 50.283 scholieren een stem uit.

Havanna aan de Waal

In Nijmegen – ook wel Havanna aan de Waal genoemd vanwege de overwegend linkse voorkeur van de kiezers – kwam GroenLinks/PvdA als winnaar uit de bus. Maar liefst 26,4 procent van de scholieren stemde op de combinatie. D66 eindigde op plek twee met 16,6 procent, gevolgd door PVV (10,6 procent), VVD (8,8 procent) en FvD (8,3 procent). In Nijmegen werden 1073 geldige stemmen uitgebracht.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel