Ankeiler: De gemeente Berg en Dal zet vandaag tijdens de verkiezingen prokkelduo’s in.

- De gemeente Berg en Dal zet vandaag tijdens de verkiezingen prokkelduo’s in. Mensen met een licht verstandelijke beperking doen samen met iemand zonder beperking vrijwilligerswerk op de stembureaus. Het initiatief van Stichting Prokkel moet stembureaus inclusiever maken.

"We hebben bij verkiezingen altijd veel vrijwilligers nodig op de stembureaus," aldus de gemeente Berg en Dal, die aangeeft blij te zijn dat Jan van Poppel en Jos Raafs hebben aangeboden om vandaag te komen helpen. Als vrijwilligers met een verstandelijke beperking doen de mannen vandaag verschillende werkzaamheden op de stembureaus. Vaak doen ze net als de andere vrijwilligers dezelfde taken, met het enige verschil dat ze dit, indien nodig samen doen met een andere vrijwilliger.

"Net als de andere stembureauleden doen ook de meeste vrijwilligers met een licht verstandelijke beperking de toelatingstoets die voorafgaand aan de werkzaamheden moet worden gedaan," zegt Marian Geling, landelijk projectleider van initiatiefnemer stichting Prokkel.

Steeds inclusiever

Tijdens de verkiezingen zijn vandaag in 220 gemeenten inclusieve stembureaus waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger. Een stijging ten opzichte van de vorige verkiezingen afgelopen maart. Goed nieuws, vindt Geling. "Op deze manier wordt de samenleving steeds inclusiever. En is de bezetting van stembureaus een meer reële afspiegeling van de samenleving."

Bovendien is het voor de meer dan één miljoen mensen in Nederland met een licht verstandelijke beperking heel belangrijk dat ze betrokken worden bij het democratische proces, legt Geling uit. "En ook zorgt het voor meer ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking en daarmee verbreedt het de kijk van mensen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel