- Geschreven door Eef van Bommel, Omroep Gelderland
Zo vind je bij hoge nood in iedere stad een toilet
- Ankeiler: Iedereen kent het: je bent gezellig een dagje weg, maar opeens moet je vreselijk naar het toilet. Maar in geen velden of wegen is er een te bekennen.

WAMEL - Iedereen kent het: je bent gezellig een dagje weg, maar opeens moet je vreselijk naar het toilet. Maar in geen velden of wegen is er een te bekennen. De kans is groot dat je al eens in een Gelderse 'toiletwoestijn' bent beland. Ondanks dat je in Gelderland de meest wc-vriendelijke gemeente van Nederland vindt, scoort de provincie nog steeds een dikke onvoldoende op toiletaanbod. Maar met deze gouden tip van de Maag Lever Darm Stichting vind je in iedere stad een toilet.
Bij hoge nood, vanwege spijsverteringsproblemen of simpelweg een kleine blaas, kun je het beste in West Maas en Waal zijn. Die gemeente sleept de titel 'de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland' in de wacht, uitgereikt door de Maag Lever Darm Stichting.
Verder scoren enkele andere gemeenten van Gelderland ook 'best netjes', volgens een woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. In de top 10 van de meest wc-vriendelijke gemeenten pronken welgeteld vier Gelderse. Bovenaan schittert West Maas en Waal, op plek vijf en zes staan Hattem en Nunspeet en onderaan staat Culemborg.
Dikke onvoldoende voor Gelderland
Desondanks bungelen er ook een aantal Gelderse gemeenten onderaan de lijst van de welgeteld 342 gemeenten. Zo staat Maasdriel op de 9e plek van onder en bijna helemaal onderaan - op de vierde plek van onder - staat Rozendaal, een stad ten noordoosten van Arnhem.
Onderaan de streep behaalt Gelderland een onvoldoende en krijgt het cijfer 4,7. Tijdens een dagje weg zou je zomaar in een heuse 'toiletwoestijn' kunnen belanden, waar in geen velden of wegen een wc te vinden is. En dat is kwalijk, vindt de Maag Lever Darm Stichting, want één op de vier Nederlanders gaat er vanwege het toilettekort minder vaak op uit.
'Sanitair seksisme'
Voor vrouwen en mensen met een beperking is het vaak nog lastiger om een geschikt toilet te vinden. Toch komt daar langzamerhand verandering in, volgens de stichting. Urinoirs worden steeds vaker weggehaald en ook komen er mondjesmaat openbare en toegankelijke toiletten voor in de plaats. En dat is broodnodig, volgens de stichting: "Buikpatiënten, vrouwen en mensen met een beperking hebben natuurlijk helemaal niets aan een urinoir."
In plaats van de urinoir wenst de stichting meer toegankelijke toiletten: "Dit zijn toiletten die zowel voor mensen in een rolstoel toegankelijk zijn, als voor mensen met krukken of een rollator." En wat het 'sanitaire seksisme' in Gelderland betreft, scoren de vier Gelderse gemeenten in de top 10 goed. "Vooral West Maas en Waal, daar is zeker 80 procent van alle toiletten toegankelijk", weet de stichting.
Zo vind je altijd een toilet
Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij de HogeNood-app. Daarop vind je per gemeente alle opengestelde toiletten waar je gratis naar het toilet kunt, in bijvoorbeeld het gemeentehuis, een horecazaak of de fysiotherapeut die zijn praktijk openstelt. In bijna vier jaar tijd zijn er zo'n 2000 toiletten bijgekomen.
Dit zou zomaar een oplossing kunnen zijn voor ouderen en buik- en blaaspatiënten, denkt de stichting. Van laatstgenoemde zijn er zeker 3,5 miljoen in Nederland waarvan de helft nu niet op pad gaat uit angst in een zogeheten toiletwoestijn te belanden. "Dit zijn mensen met bijvoorbeeld blaasaandoeningen of het prikkelbare darmsyndroom. Maar omdat dit zulke taboeonderwerpen zijn, hoor je daar bijna nooit iemand over", weet de stichting.
Ook voor ouderen kan de app belangrijk zijn in het tegengaan van eenzaamheid, denkt de stichting: "Bijna de helft van de ouderen blijft thuis bij gebrek aan toiletten. Zo belanden zij ook eerder in een sociaal isolement. Met meer dan 3 miljoen ouderen in Nederland, treft dit probleem een groot deel van de Nederlandse bevolking."