Ankeiler: Activisten van Extinction Rebellion doen komend weekend mee aan de Zevenheuvelennacht en de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

- Activisten van Extinction Rebellion doen komend weekend mee aan de Zevenheuvelennacht en de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Gehuld in T-shirts met de tekst ‘Kies voor klimaat’ roepen ze toeschouwers en andere deelnemers op om bij de komende verkiezingen te stemmen op een partij die staat voor ''klimaat en rechtvaardigheid''.

Extinction Rebellion (XR) geeft geen stemadvies, maar een aanmoediging om bij de stemkeuze te kijken naar een partij die de klimaatproblemen serieus neemt. Alleen dan is het mogelijk de fossiele subsidies af te schaffen, de industriële landbouw te hervormen en de grote vervuilers aan te pakken. Bovendien kan er dan geïnvesteerd worden in duurzame energie, openbaar vervoer, natuur en duurzaamheid.

XR laat verder weten dat haar deelname niet-overlastgevend zal zijn. ‘We gaan de wedstrijd niet verstoren. De organisatie van de Zevenheuvelenloop heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ze heeft zich bovendien uitgesproken tegen de fossiele investeringen door de ING Bank.’

Voorbij de grenzen van onze planeet

De boodschap van Extinction Rebellion Nijmegen tijdens de Zevenheuvelenloop luidt dat politiek Den Haag nog steeds te weinig aandacht besteedt aan klimaat en rechtvaardigheid. En dat terwijl het ronduit slecht gaat met onze planeet.

''Science publiceerde afgelopen september een artikel waaruit blijkt dat zes van de negen planetaire grenzen zwaar zijn overschreden. Deze zes grenzen omvatten klimaatopwarming, chemische milieuverontreiniging, verlies van biodiversiteit, ontbossing, waterschaarste en verstoring van biochemische kringlopen. Daarnaast zijn de grenzen van luchtvervuiling en met name oceaanverzuring op een kritiek punt aanbeland.''

''Al het leven op aarde staat hierdoor onder zware druk. Al deze problemen kunnen niet los worden gezien van financiële en commerciële belangen van grote bedrijven. Het passeren van de limieten van wat de aarde aankan verbreedt bovendien de kloof tussen armen en rijken. Die toenemende ongelijkheid werkt migratie in de hand. Er is dus een verband tussen klimaat- en sociale onrechtvaardigheid''. Aldus XR.

De tweedeling in Nederland wordt dieper

Ons land lijdt volgens XR ook onder klimaatverandering: ''Ook in Nederland spelen problemen die aan klimaatverandering en onrechtvaardigheid gekoppeld zijn. Limburg werd in 2021 na hevige regenval geteisterd door enorme overstromingen. Het ene na het andere hitterecord werd in de afgelopen vijf jaar verbroken. Veel nieuwe woningen kunnen niet worden gebouwd omdat ons land met een groot stikstofprobleem zit. Bedrijven als Tata Steel en Chemours hebben decennialang het milieu vervuild''.

''Boeren zijn al tientallen jaren de speelbal van een op winstmaximalisatie belust agro-industrieel complex. Steeds meer mensen in ons land komen in de verdrukking omdat zij niet de kans krijgen zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. De tweedeling in onze samenleving wordt zo alleen maar dieper''.

XR vindt dat politici verantwoordelijkheid moeten nemen''Onze politici hebben telkens toegezegd deze problemen aan te pakken. Hier valt in de praktijk helaas maar weinig van te zien. Dat moet en kan anders. Daarom vraagt Extinction Rebellion Nijmegen tijdens de Zevenheuvelenloop aan burgers om de politiek aan hun woord te houden''.

''Het wordt tijd om met een rechtvaardig klimaatbeleid te komen waardoor in ons land zowel mens als dier kan gedijen. Nederland is een klein land, maar onze Europese bondgenoten nemen ons wel degelijk serieus. Het is dus belangrijk te laten zien dat we op 22 november staan voor klimaat en rechtvaardigheid. Zo zorgen we niet alleen voor onszelf, we geven ook het signaal af aan andere EU-landen om hetzelfde te doen''.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel