Ankeiler: Natuur Wijchen verwelkomt de beslissing van Staatsbosbeheer om een definitief vaarverbod in te stellen voor het Wijchens Ven, dat bekend staat om zijn diversiteit aan vogels en libellen.

- Natuur Wijchen verwelkomt de beslissing van Staatsbosbeheer om een definitief vaarverbod in te stellen voor het Wijchens Ven, dat bekend staat om zijn diversiteit aan vogels en libellen. Ondanks een onuitgesproken verbod werden de wateren regelmatig bevaren, maar dankzij inspanningen van Natuur Wijchen is er nu helderheid. Met de aanduiding "kwetsbaar gebied, geen toegang" wordt nu duidelijk gemaakt wat de bedoeling is. Slechts een beperkt aantal visverenigingsleden (tijdens het vissen en buiten het broedseizoen) behoudt toegang tot het Ven.

Natuur Wijchen zegt erg blij te zijn dat Staatsbosbeheer definitief een vaarverbod ingesteld heeft voor het Wijchens Ven. Er was altijd al een impliciet vaarverbod, maar dit werd regelmatig overtreden. Mede op verzoek van Natuur Wijchen is daar duidelijkheid over geschapen.

Theo Hesen, voorzitter natuur Wijchen: "wij kregen al visioenen van een hele vloot Roompot-rubberbootjes op het Wijchens Ven". Met de mededeling "kwetsbaar gebied, geen toegang" is het voor alle belangstellenden duidelijk wat nu de bedoeling is. Alleen nog een beperkt aantal leden van de visvereniging mag (al vissend, buiten het broedseizoen) op het Ven komen.

Het Wijchens Ven

Het Wijchens Ven is een door Staatsbosbeheer beheerd natuurgebied. Maar liefst 182 vogelsoorten zijn er waargenomen, waaronder ijsvogel, grote karekiet, boomvalk en allerlei soorten eenden. De soortenlijst telt ook 33 soorten libellen, waaronder verschillende erg zeldzame soorten zoals de plasrombout. Voor al deze soorten is rust op en om het Ven van groot belang. Niet alleen de aanwonenden, zeker ook de almaar groter wordende aantallen recreanten vormen een serieuze bedreiging voor het Wijchens Ven en de Hatertse en Overasseltse Vennen. Daarom wordt het steeds noodzakelijker om de voor dieren belangrijke delen ook echt alleen aan de dieren te laten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel