Bevat Video: Video
Ankeiler: Wel eens van 'shouldering' gehoord? Dat is de vorm van criminaliteit in onderstaande video van Plaats Delict.

- Wel eens van 'shouldering' gehoord? Dat is de vorm van criminaliteit in onderstaande video van Plaats Delict. Twee vrouwen weten zo een slachtoffer honderden euro's afhandig te maken.

De twee zitten op de stoep bij de fietsenstalling op de Bisschop Hamerstraat in Nijmegen. Ze wachten op een buitenkans en die dient zich aan in de persoon van een vrouw van 83 uit die plaats. De vrouw wil pinnen.

Wanneer zij naar de pinautomaat loopt, komt een van de vrouwen in beweging en loopt ook naar de automaat om zogenaamd ook geld te pinnen. Haar partner in crime, die er bij is gekomen, kijkt bij het slachtoffer de pincode af. Nu nog zorgen dat de portemonnee wordt gerold.

Zakkenrollen

Het zakkenrollen gebeurt later in een kledingzaak. De twee hebben nu de portemonnee te pakken en ook de bankpas van het slachtoffer. En met die pas pinnen ze ruim 400 euro.

De tekst gaat verder onder de video.

"Er zijn verschillende manieren van pinpasfraude en dit noemen we shouldering", legt Sigrid Passchier van de politie uit. "De pincode wordt tijdens het invoeren over je schouder afgekeken. En handlangers proberen daarna de bankpas te stelen."

Passchier spreekt in het geval in Nijmegen van een 'ontzettend laffe actie'. "Dit is ook weer een klassiek voorbeeld dat criminelen misbruik maken van de kwetsbaarheid van ouderen."

Wat kun je doen?

De politie geeft tips om deze vorm van criminaliteit zelf tegen te gaan. Passchier: "Dek allereerst je pincode met je hand af en laat je niet afleiden. Berg je pas goed op in een afgesloten gedeelte in je jas of tas. Stel een opnamelimiet in en als de pinautomaat er anders uitziet dan normaal, gebruik die dan niet. Criminelen kunnen er mee gesjoemeld hebben. Raak je je bankpas kwijt of wordt die gestolen bel dan meteen je bank om de pas te laten blokkeren."

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2023358009.

Deel dit artikel