Bevat Video: Video
Ankeiler: Zondag staat een grote groep hardlopers klaar voor de start bij de Zevenheuvelenloop.

- Zondag staat een grote groep hardlopers klaar voor de start bij de Zevenheuvelenloop. Gekleed in herkenbare shirts willen ze aandacht vragen voor de ziekte van Huntington.

Het Campagne Team Huntington bestaat uit 80 hardlopers, 10 fietsers en ongeveer 25 supporters. Bas van Loon loopt ook mee in deze groep. Zijn vrouw kreeg de diagnose Huntington en samen zetten zij zich in om aandacht te vragen voor de ziekte. Daarnaast willen ze geld ophalen om meer onderzoek te financieren.

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een dodelijke erfelijke progressieve ziekte. De ziekte heeft dezelfde symptomen als Alzheimer, ALS en Parkinson. Deze symptomen openbaren zich meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. Het begint vaak met bewegingsstoornissen, die steeds groter worden. Daarnaast vinden er veranderingen plaats in onder andere het gedrag en geheugen. Doordat de ziekte erfelijk is, heeft iemand 50% kans om de diagnose te krijgen als één van de ouders de ziekte heeft. In Nederland hebben zo’n 1800 mensen Huntington en zijn er naar schatting tussen de 8000 en 10.000 risicodragers.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel