Bevat Video: Video
Ankeiler: De Nijmeegse Lars Westra (16) heeft woensdag de Kinderprijs gewonnen, een nationale prijs voor kinderen die zich inzetten voor een vreedzame samenleving.

- De Nijmeegse Lars Westra (16) heeft woensdag de Kinderprijs gewonnen, een nationale prijs voor kinderen die zich inzetten voor een vreedzame samenleving. Hij is genomineerd door zijn boek ''Recht op een stem'' en de podcast die hij met zijn medewinnaar heeft gemaakt.

De tiener uit Nijmegen is kinderrechtenactivist en doet al een jaren van alles om op te komen voor kinderrechten. Hij schreef een boek erover, maakte een podcast over verkiezingen, en stelde zich zelfs kandidaat om voorzitter te worden van het Kinderrechtencollectief. Al op zijn negende begon hij zich bezig te houden voor politiek. Mensen noemden hem soms de 'Greta Thunberg van Nijmegen'. Toen hij 12 was, sprak hij zelfs het provinciebestuur toe en deelde zijn bezorgdheid, vooral over het klimaat.

Lars won de prijs samen met Mehrzad Joussefi (16) uit Utrecht. Samen hebben ze podcast over de verkiezingen genaamd 'De jeugd aan het woord'. In hun uitzendingen volgen ze de aanstaande verkiezingen en voorzien ze deze van analyse vanuit het perspectief van jongeren.

Stemrecht vanaf 16

Hij zet zich ook in voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar. Hij vindt het vreemd dat alleen volwassenen beslissen over zaken die de jeugd het meest zullen beïnvloeden, zoals klimaatverandering. Op dit moment strijdt hij ervoor dat er serieus naar kinderen wordt geluisterd wanneer er beslissingen over hen worden genomen. Op 4 december lanceert hij het boek 'Het recht op een stem' om dit punt kracht bij te zetten.

Driemaal is scheepsrecht

Lars werd al twee keer eerder genomineerd voor de prijs, maar hij greep toen naast de winst. Lars zelf is wel verrast door het winnen van de prijs, maar hij is trots. "Dit is echt geweldig. Een hele eer." Het prijzengeld van 1.000 euro wil hij gebruiken voor een van zijn projecten.

vfonds

Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranen) is een Nederlandse stichting die projecten en organisaties steunt die bijdragen aan een sterke democratische rechtsstaat en een vreedzame samenleving in Nederland.

Uitreiking

Commissaris van de Koning van Utrecht Hans Oosters reikte de Kinderprijs dit jaar uit in de Stadsschouwburg in Utrecht. onder andere en tiental Kinderburgemeesters, Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp en Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer zaten in het publiek.

De jury is onder de indruk van beide actieve jongeren en stelt dat veel volwassenen, organisaties en regeringen een voorbeeld kunnen nemen aan hun samenwerking.

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel