Ankeiler: Inwoners van de gemeente Beuningen mogen vanaf 2024 iedere week van het jaar hun groencontainer aan de straat zetten.

- Inwoners van de gemeente Beuningen mogen vanaf 2024 iedere week van het jaar hun groencontainer aan de straat zetten. “Wekelijks gft-afval ophalen is per saldo goedkoper dan bladkorven plaatsen en kerstbomen inzamelen.”

Wethouder Pascal Cobussen (milieu) bevestigde dinsdagavond dat Beuningen vanaf 2024 iedere week het gft-afval zal laten ophalen. "Daarover zijn afspraken gemaakt met afvalverwerkingsbedrijf Dar." Dat bedrijf kampte afgelopen zomer met personeelstekort. Daarom stelde het de gemeentes in het verzorgingsgebied voor de keuze om in 2024 wekelijks of tweewekelijks gft-afval in te zamelen, het hele jaar door. Voor een aparte zomerinzameling kan de Dar geen personeel meer vinden.

Logische keuze

Waar gemeentes als Wijchen en Druten kozen voor het tweewekelijks inzamelen, koos Beuningen voor iedere week. Volgens wethouder Cobussen is het wekelijks ophalen van gft-afval een logische keuze voor Beuningen. "In tegenstelling tot Wijchen en Druten heeft de gemeente Beuningen geen voorzieningen meer zoals het plaatsen van bladkorven in de herfst en het inzamelen van kerstbomen in januari. Mocht Beuningen voor tweewekelijks hebben gekozen, dan zouden we die voorzieningen weer moeten treffen. Wekelijks inzamelen van gft-afval is per saldo goedkoper."

Belasting omhoog

Door de verruiming van de gft-inzameling, is de gemeente Beuningen wel genoodzaakt om de afvalstoffenheffing duurder te maken voor de inwoners. "Maar de stijging zal minimaal zijn," garandeert Cobussen. "We blijven daarin het goedkoopste van de regio."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel