Ankeiler: Woensdagochtend reikt burgemeester Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes 2023 uit aan jonge helden. Het is de achttiende keer dat de lintjes uitgereikt worden.

- Woensdagochtend reikt burgemeester Bruls de Nijmeegse Kinderlintjes 2023 uit aan jonge helden. Het is de achttiende keer dat de lintjes uitgereikt worden. Er zijn dit jaar 5 lintjes die aan 5 kinderen worden uitgereikt.

Volwassenen die als held worden gezien krijgen een onderscheiding van de koningin of de burgemeester. Het doel is om kinderen die de stempel ''jonge held'' kunnen krijgen, omdat ze zich op bijzondere manieren inzetten voor anderen of de stad, in de schrijnwerpers te zetten. Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge helden met een Kinderlintje.

De Kinderlintjes zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 13 jaar die zich op eigen initiatief belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren en een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad waardoor ze een voorbeeld zijn voor anderen. Een onafhankelijke jury bestaande uit kinderen en volwassenen bepaalde welke kinderen een lintje kregen. De uitreiking wordt gepresenteerd door jeugdtv-presentator Klaas van Kruistum.

De jonge helden van dit jaar zijn: Evie Boeijen (8 jaar), Hailey van Duinen (9 jaar), Fiene Roeling (7 jaar), Nuray Tüm (10 jaar), Elynah Rincones (11 jaar)

Ieder zijn bijdrage

Evie Boeijen (8 jaar)

Evie brengt regelmatig vrolijkheid naar verpleeghuis Waterrijk in Hatert, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Ze danst, zingt en knutselt met de bewoners, waardoor ze een lach op hun gezichten tovert. Zelfs in haar vrije tijd vraagt ze haar moeder om terug te mogen gaan, wat gezien de tekorten in de zorg van groot belang is. Haar onbevangen vrolijkheid geeft de bewoners de grootste kwaliteit van leven en maakt haar een voorbeeld voor anderen in Nijmegen. De jury prijst haar inzet, omdat het bezoek van een kind echt een verschil kan maken voor de bewoners, en vindt het bewonderenswaardig dat Evie ervoor kiest om dit te doen in haar vrije tijd.

Hailey van Duinen (9 jaar)

Hailey was van onschatbare waarde tijdens het ziekteproces van haar zusje Romy, die leukemie had. Vanaf haar zesde overtuigde ze Romy om de chemotherapie in te nemen, pakte ziekenhuistassen in en stond haar bij tijdens moeilijke momenten. De jury prijst Hailey's buitengewone inzet en benadrukt de sterke zussenband. Ze verdient erkenning voor haar bijdrage aan Romys herstel.

Fiene Roeling (7 jaar)

Fiene onderscheidt zich van andere kinderen door haar oprechte betrokkenheid bij wereldleed. Ze startte een snoepwinkel en haalde 873 euro op voor slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Eerder deed ze dit met succes voor Oekraïne en schonk ze haar spaargeld aan Afghanistan. Fiene deelt haar kennis over internationale kwesties in de klas en inspireert haar klasgenoten om zich in te zetten voor hulp. Haar jarenlange onzelfzuchtigheid maakt haar bijzonder. De jury waardeert Fiene's empathie op jonge leeftijd en ziet haar als een voorbeeld voor anderen.

Nuray Tüm (10 jaar)

Nuray is een grote steun voor haar zusje Suna. Suna is hulpbehoevend omdat ze afhankelijk is van insuline. Nuray heeft geleerd hoe ze dit bij haar zusje kan toedienen en omdat haar juffen dit nog spannend vinden doet Nuray dit nu als ze op school is. Hierdoor kan Suna ook gewoon naar school. Nuray helpt haar zusje ook ontzettend veel en dat ze dit nu al voor haar doet is echt heel erg knap. De jury vindt het fantastisch dat haar zusje naar school kan omdat Nuray haar zo goed helpt. Ze is een voorbeeld voor haar docenten en ontzorgt hiermee ook haar ouders.

Elynah Rincones (11 jaar)

Elynah, op 9-jarige leeftijd geëmigreerd van Aruba naar Nederland, heeft zich bewonderenswaardig aangepast aan de taal en cultuur. Als leerlingmediator op haar basisschool lost ze met dialoog conflicten op het schoolplein op. Ze helpt nieuwe leerlingen, die ook zijn geëmigreerd, door hen de weg te wijzen en biedt ondersteuning in de klas. Met haar groot hart en inzet is Elynah, ondanks haar jonge leeftijd, een rolmodel voor andere kinderen die naar Nederland emigreren. De jury waardeert haar vermogen om anderen te helpen in de uitdagende overgang naar een nieuwe cultuur en ziet haar als een inspirerend voorbeeld voor haar leeftijdsgenoten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.