Ankeiler: De instortende markt voor zonnepanelen heeft een eerste slachtoffer geëist in de regio.

- De instortende markt voor zonnepanelen heeft een eerste slachtoffer geëist in de regio. Zonnepanelenbedrijf Elda Solar in Wijchen is deze week failliet verklaard. De vrees is dat meer bedrijven zullen omvallen.

Sinds de overheid heeft besloten het mes te zetten in de salderingsregeling, neemt de vraag naar zonnepanelen steeds verder af. De zonnepanelenbranche ziet het aantal orders met wel 90 procent dalen. Ondernemers moeten personeel ontslaan om het hoofd boven water te houden.

Gasprijs gedaald

Ook de aankondiging van energiebedrijven zoals Vandebron om kosten te gaan rekenen voor het terugleveren van stroom, heeft de animo voor zonnepanelen geen goed gedaan. Tot overmaat van ramp, voor de sector, zijn de gasprijzen inmiddels weer een stuk gedaald. Door de oorlog in Oekraïne stegen de gasprijzen vorig jaar naar recordhoogten. Veel consumenten wilden daarom zonnepanelen laten installeren als goedkopere bron van energie.

Meer faillissementen verwacht

"Het is dramatisch," zegt Olivier de Grood van Off The Grid Installatiebedrijf uit Nijmegen tegen De Gelderlander. "Normaal werken we met een team van zo’n vijftien mensen. Daar hebben we er al acht van moeten ontslaan. Voorlopig houden wij het hoofd nog boven water, maar ik verwacht dat Elda Solar niet het enige zonnepanelenbedrijf is dat failliet gaat." De Grood wijt de malaise in de markt mede aan de negatieve publiciteit in de media. Hij stelt dat mensen onterecht het idee wordt ingeprent dat zonnepanelen niet langer lucratief zijn. Het is volgens hem ook nog niet zeker dat het versoberen van de salderingsregeling door de Eerste Kamer wordt bekrachtigd.

Het failliet verklaarde Elda Solar was niet bereikbaar voor commentaar.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.