Ankeiler: In de gemeenten Druten en Wijchen wordt de wekelijkse zomerinzameling van gft-afval definitief afgeschaft. Dit gebeurt met ingang van volgend jaar.

- In de gemeenten Druten en Wijchen wordt de wekelijkse zomerinzameling van gft-afval definitief afgeschaft. Dit gebeurt met ingang van volgend jaar. Dat hebben de colleges van beide gemeenten dinsdag besloten.

Afgelopen zomer kon het afvalverwerkingsbedrijf Dar niet genoeg personeel vinden om iedere week het gft-afval op te halen. Ook in de toekomst verwacht de Dar niet genoeg personeel te kunnen vinden. Het gft-afval wordt dus vanaf 2024 het hele jaar door iedere twee weken opgehaald, aldus beide gemeenten.

Extra service

Als een van de weinige gemeenten in ons land kenden Druten en Wijchen nog een wekelijkse zomerinzameling van gft-afval. Dat betekende dat de Dar in de maanden juni, juli en augustus het gft-afval iedere week kwam ophalen.

De gemeenten boden dit als extra service aan, omdat een gft-container in de warme zomermaanden voor overlast kan zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van stank en maden. Er werd in die maanden overigens niet méér gft-afval ingezameld.

Afvalstoffenheffing lager

Twan van Bronkhorst, wethouder van Wijchen: "Het bleek uiteindelijk voor de Dar niet langer verantwoord te zijn om deze extra service te blijven aanbieden. Voor de drie zomermaanden chauffeurs te vinden, die ook voldoende gekwalificeerd zijn, is onmogelijk gebleken."

"Omdat het gft-afval vanaf 2024 minder vaak wordt opgehaald, gaan we als gemeenten minder betalen", zegt Ronald Thoonen, wethouder van Druten. "De gemeenten verwerken dit in de afvalstoffenheffing. Dat betekent dat er een bedrag van die heffing afgaat. En dat zien mensen al terug in de rekening voor 2024. Dus we hebben het meteen kunnen verrekenen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.