Ankeiler: De ouders van Dishaïro, het jongetje dat door mishandeling om het leven kwam, kunnen om veiligheidsredenen niet terug naar hun woning in Beuningen.

- De ouders van Dishaïro, het jongetje dat door mishandeling om het leven kwam, kunnen om veiligheidsredenen niet terug naar hun woning in Beuningen. De woningcorporatie die het huis verhuurt, wil niet dat de twee terugkeren.

Dat bleek vorige week tijdens een zogeheten proformazitting, in afwachting van de inhoudelijke behandeling volgend jaar op 22 en 23 mei. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de Sydney A. (25), de vader van het jongetje, graag uit de gevangenis wil. Hij wil in vrijheid de behandeling van zijn zaak afwachten. A. wordt verdacht van moord dan wel doodslag op de tien weken oude Dishaïro. De vader ontkent elke betrokkenheid bij de dood van de baby.

Een van de redenen die zijn advocaat aangaf voor voorlopige vrijlating is dat zijn cliënt graag weer zijn woning in Beuningen wil betrekken. A. wil voorkomen dat hij zijn huis kwijtraakt.

De moeder van Dishaïro, de 26-jarige Aleksandra F., woont momenteel elders. Dat doet zij samen met het jongere broertje van het overleden jongetje.

Terug kan niet

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Aleksandra in de woning in het centrum van Beuningen zou verblijven, terwijl Sydney in de gevangenis zit. Maar woningcorporatie Woonwaarts, die de woning verhuurt, heeft aangegeven dat dit niet kan. "Kennelijk zijn er problemen aangaande de veiligheid", zei advocaat Ronald Zwiers daar op de zitting over. "Dat zou een ding zijn."

Omroep Gelderland heeft Woonwaarts om een reactie gevraagd, maar die wil niets bevestigen van wat er tijdens de openbare rechtszitting is voorbijgekomen: niet dat de woonsituatie door de woningcorporatie als onveilig wordt bestempeld en ook niet dat dit de reden is waarom Woonwaarts meent dat het stel niet terug kan keren naar de woning, niet als stel en niet individueel. Ook niet of dit is om de veiligheid van andere bewoners van het appartementencomplex te kunnen waarborgen.

Bedreigingen

"We reageren niet op individuele situaties waarbij onze huurders betrokken zijn", zegt een woordvoerder van de woningcorporatie. "Wij willen dat iedereen prettig woont in zijn of haar huis en omgeving." Om daar zorg voor te dragen, houden wijkbeheerders van Woonwaarts hun oren en ogen open. De woningcorporatie overlegt met zorgpartijen, gemeentelijke adviseurs en met de politie als dat nodig of wenselijk is.

Bronnen spreken over bedreigingen aan het adres van het stel sinds het overlijden van Dishaïro. Vergelijkbaar met hoe pedojagers mensen kunnen belagen. Daarbij wordt ook een explosie in de Nijmeegse wijk Zwanenveld expliciet genoemd.

Vuurwerkbom

Daar heeft een vuurwerkbom de voordeur beschadigd van de oma van het door mishandeling overleden jongetje. De politie vond daar destijds restanten van zwaar illegaal vuurwerk. Ook op vragen over een mogelijk verband tussen dat incident en de onveiligheid in Beuningen wil Woonwaarts niet ingaan. De rechtbank besloot dat Sydney A. in de gevangenis moet blijven. Nu hij opnieuw vader is geworden, wordt gevreesd voor de kans op herhaling.

Dishaïro, werd geboren op 22 augustus 2022 en werd op 1 november binnengebracht in een Nijmeegs ziekenhuis. Het personeel daar constateerde 24 botbreuken van onder meer ribben, benen en armen en zwaar hersenletsel. Onder de 24 botbreuken die werden geconstateerd zaten oude en nieuwe breuken. Dat betekent volgens deskundigen dat het jongetje langere tijd is mishandeld. Ook zitten er geluidsopnamen van mishandeling in het dossier. "Het is ijzingwekkend wat je daarin hoort", zei de officier van justitie daar eerder over. "Daarin hoor je Dishaïro heel hard gillen."