Ankeiler: De verbouwing van het Valkhof Museum in Nijmegen begint al in januari en is volgens de planning eind 2024 gereed.

- De verbouwing van het Valkhof Museum in Nijmegen begint al in januari en is volgens de planning eind 2024 gereed. Eerder ging men er vanuit dat dit pas in 2025 zou zijn. Dit blijkt uit een onlangs verstuurde brief van het college van B&W aan de gemeenteraad.

Museum wordt gasloos

In september was het definitieve ontwerp van het museumgebouw gereed. Het ontwerp, inclusief duurzaamheidsmaatregelen, past binnen het reeds beschikbaar gestelde krediet van 14,2 miljoen euro, zo schrijft het college in de raadsbrief. Op basis van dit definitieve ontwerp is de omgevingsvergunning aangevraagd en start de aannemer met de voorbereiding van de verbouwing.

Het kost 230.000 euro om het gebouw gasloos te maken. Het is niet mogelijk om dat meteen te realiseren in verband met de wachttijden voor een aansluiting bij netbeheerder Liander. Dit vanwege de grote drukte op het elektriciteitsnet (netcongestie). We leggen wel al de installaties aan om gasloos te worden, zo meldt het college.

Plein met veel kunst

Na de verbouwing gaat het museum zelf de nieuwe tentoonstellingsinrichting realiseren in het gebouw. Dit zal in het voorjaar van 2025 gereed zijn, waarna de heropening zal plaatsvinden. Ook het plein Kelfkensbos aan de voorzijde van het museum gaat helemaal op de schop en krijgt een nieuwe indeling met veel groen en spraakmakende kunst.

Er zijn meerdere duurzaamheidsmaatregelen genomen, zoals verbeterde glas-, gevel- en dakisolatie. Dankzij alle maatregelen gaan de energielasten fors omlaag. Hoeveel geld er uiteindelijk wordt bespaard, is vooraf moeilijk te berekenen.

Bomen komen weer terug

Er zijn namelijk vele variabelen die invloed hebben op het energieverbruik. Zaken als een koude winter, een warme zomer, gewijzigde openingstijden, het aantal zonuren, enzovoorts, hebben allemaal invloed op het energieverbruik. Ook is nu nog niet te voorzien welke energietarieven er gelden na de verbouwing. Op het dak van het pand zijn al zonnepanelen aanwezig en vanwege de beperkte ruimte is uitbreiding niet meer mogelijk.

Momenteel wordt het plein beschreven als kaal en tamelijk onherbergzaam. Daar gaat nu verandering in komen. Het Kelfkensbos was vroeger daadwerkelijk ook een bos met bomen, maar die zijn uiteindelijk gekapt. Het is nu de bedoeling om die bomen weer terug te plaatsen.

Pop-up museum

Om de tijd te overbruggen is op 1 maart een pop-up museum geopend in het oude ABN Amro-pand, aan het Keizer Karelplein. Daar is tijd en ruimte voor, omdat eigenaar Marcel Boekhoorn dit pand wil omtoveren tot luxe appartementencomplex en dat kost tijd.

De naam van het museum zal ook veranderen. In plaats van Museum het Valkhof gaat het voortaan het Valkhof Museum heten. Dit is opmerkelijk, aangezien die naam in het verleden al vaak in de volksmond werd gebruikt, tot ergernis van betrokkenen van het museum.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.