Ankeiler: De problemen met het overvolle elektriciteitsnetwerk in de regio Beuningen staan helemaal bovenaan de agenda.

- De problemen met het overvolle elektriciteitsnetwerk in de regio Beuningen staan helemaal bovenaan de agenda. "Het is alle hens aan dek," zo zei wethouder Pascal Cobussen dinsdagavond in de raadscommissie Ruimte in het gemeentehuis van Beuningen.

Het heeft volgens de wethouder de volledige aandacht van de regio, de provincie en de beheerders van het elektriciteitsnetwerk, te weten Liander en Tennet. "Alle ontwikkelingen in de ruimtelijke ordening hebben te maken met dit probleem," aldus Cobussen. Hij reageerde op vragen van VVD-commissielid Arnold Hakse.

In hele provincie netcongestie

Het vollopen van het elektriciteitsnet speelt in vrijwel geheel Gelderland en vele andere delen van het land. Vanuit het ministerie wordt er enorm druk gezet om het probleem van netcongestie aan te pakken, zo vertelde Cobussen. Netcongestie betekent dat de transportcapaciteit van het stroomnet op zijn maximum zit.

Drie van de vier zonneparken in Beuningen hebben inmiddels al een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk gerealiseerd. Het vierde zonnepark heeft volgens de wethouder al wel een aansluiting aangevraagd, maar het is nog onduidelijk wanneer de bouw hiervan begint.

Vooral in zomer problemen

De zonneparken hebben weliswaar een aansluiting, maar vanwege drukte kan het stroomnet het soms niet aan, bijvoorbeeld bij veel wind of zonnestroom. Dat speelt vooral in de zomermaanden, zegt Cobussen.

Hij wijst er op dat volgens Liander de zonneparken niet altijd volledig hun stroom kwijt kunnen. Daarom proberen Liander en Tennet afspraken te maken met eigenaren van aansluitingen om netcongestie op de piekmomenten te voorkomen. "Alle betrokkenen kijken hoe we files op het elektriciteitsnet kunnen voorkomen door slimmer met elkaar om te gaan.

Niet alleen meer stroomkabels

Commissielid Hakse vroeg aan de wethouder binnen welke termijn de problemen in de regio Beuningen mogelijk kunnen worden opgelost? Het is naar mening van Cobussen niet alleen een kwestie van meer stroomkabels leggen. Ook moet er slimme programmatuur (software) worden ontwikkeld.

"We voeren momenteel gesprekken met Liander over de capaciteit van het stroomnet. Zodra daar meer duidelijkheid over bestaat, dan zal ik dat melden bij de gemeenteraad," aldus Cobussen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.