Bevat Video: Video
Ankeiler: Duurzame energieprojecten gooien de deuren open tijdens Open Energiedag.

- Duurzame energieprojecten gooien de deuren open tijdens Open Energiedag. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) wil laten zien hoe de energietransitie eruitziet, maar op de achtergrond speelt het overvolle energienet een hoofdrol.

Met een selfie trapt de minister voor Energie en Klimaat de Open Energiedag af. Rob Jetten bezoekt daarna een van de windmolens van Windmolenpark Nijmegen Betuwe, langs de A15. "Het is een mooi voorbeeldproject van hoe energiecoöperaties samen projecten kunnen ontwikkelen. Hier zijn lokale inwoners lid van de coöperatie. Die hebben met elkaar deze windmolens gebouwd en profiteren ook samen van de opbrengsten ervan."

Het is een gang van zaken die de minister graag vaker ziet. "Absoluut. We moeten voor 2035 onze hele elektriciteitsopwekking CO2-vrij krijgen. Daarvoor zijn windparken op de Noordzee de belangrijkste bron straks, maar we hebben ook energieprojecten op land nodig."

Overvol energienet

Het volle energienet werpt een schaduw over dit soort projecten. Het park in Nijmegen is in 2012 gepland, maar in de tussentijd ziet directeur Jos Hoebink hoe veel lastiger het is geworden om iets soortgelijks van de grond te krijgen. "De grootste uitdaging is het net. We willen graag verder ontwikkelen, maar we hebben een beperkte aansluiting. Het duurt jaren voor je een nieuwe aansluiting krijgt."

Het is daarom steeds meer van belang dat de opgewerkte stroom lokaal meteen gebruikt wordt. Het windmolenpark in Nijmegen zet in op samenwerking met een mogelijk industrieterrein dat om de hoek gepland staat, of op een laadplein voor vrachtwagens en auto's. "In die richting onderzoeken we wat mogelijk is."

Volgens minister Jetten is het voordeel van coöperaties dat er draagvlak is onder de bevolking. Directeur Hoebink vindt het daarnaast belangrijk dat iedereen mee kan doen. "Je ziet hier wel mensen rondlopen die wat ruimer in hun jasje zitten. Die dit allemaal heel leuk vinden. Maar mensen die elk dubbeltje om moeten keren hebben het nu echt heel moeilijk. En ook die moeten mee kunnen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel