Bevat Video: Video
Ankeiler: Alles wat leeft heeft voeding nodig, dus ook de planten in je tuin. Een manier om voor die voeding te zorgen is compost.

- Alles wat leeft heeft voeding nodig, dus ook de planten in je tuin. Een manier om voor die voeding te zorgen is compost. Compost komt van groenafval en bevat precies de voeding die planten nodig hebben.

Compost is makkelijk te maken, je hebt alleen een beetje ruimte nodig. De natuur doet de rest. Alfons van Deursen is een biologische tuinder in Breedeweg. Hij heeft tips om een zelf biologische compost te maken.

Zoek een plek

Een composthoop gedijt het best in een beetje schaduw. Zoek een plek in de buurt van waar je de compost uiteindelijk nodig hebt, zodat je er makkelijk bij komt als je weer wat op de hoop gaat leggen. De meeste tijd is een composthoop afgedekt met bijvoorbeeld een zeil. Fijn dus als je de afdekking er gemakkelijk af kunt halen.

Houtachtig afval

Op de composthoop kan bijna alles wat groeit en bloeit. Houtachtige takken, die wat langzamer verteren. Dat kan gehakseld zijn, maar ook hele takken. Na een jaar op de composthoop zijn die helemaal in de compost opgegaan. Dit zijn de drogere materialen.

Groen, gras en fruit

Groen, gras, bladeren, fruit of groente: het kan allemaal op de composthoop. Dit zijn de wat nattere materialen. De droge en nattere gewassen worden door elkaar toegevoegd. Het is belangrijk dat de composthoop vochtig blijft: wordt hij te droog, dan kun je water toevoegen. Zo kunnen er bacteriën groeien die voor het composteerproces zorgen.

Goede bacteriën zorgen voor het composteerproces. Ze komen er vanzelf, maar het helpt om er een paar toe te voegen. De zogenaamde EM-bacteriën (Effectieve Micro-organismen) kun je in een biologische winkel kopen, samen met gesteentemeel. Daarin zit nog extra voedsel, voor de planten en de bacterien. Houtskool zorgt voor een huisje voor de bacterien, daarin kunnen ze groeien.

Klaar na negen maanden

Na negen tot twaalf maanden is de compost klaar. Het is rul, zwart van kleur en het ruikt als mooie volle aarde. En: het is heel erg voedzaam!

Deel dit artikel