Ankeiler: NEC is het Eredivisieseizoen 2023/24 dramatisch begonnen. Tegen Excelsior verloor de ploeg van Rogier Meijer in de slotseconden in de eigen Goffert (3-4).

- NEC is het Eredivisieseizoen 2023/24 dramatisch begonnen. Tegen Excelsior verloor de ploeg van Rogier Meijer in de slotseconden in de eigen Goffert (3-4). De Nijmegenaren gaven tot twee keer toe een voorsprong weg. Stof tot nadenken voor de trainer.

> Door onze mediapartner ForzaNEC.

NEC begon afwachtend aan het openingsduel en liet de bal aan Excelsior. In tegenstelling tot vorig seizoen probeerde de ploeg van Meijer wel hoger druk te zetten op de tegenstander. De eerste kans was daarentegen wel voor de Nijmegenaren. Na een mooie dribbel van Sontje Hansen gaf hij de bal aan Lars Olden Larsen. De Noor kon vrij de bal in de verre hoek plaatsen, maar deed dat niet voldoende, waardoor Stijn van Gassel redding kon brengen. De eerste echte doelpoging van Excelsior was meteen raak. Youri Baas liet zich makkelijk passeren door Couhib Driouech en de rechtsbuiten van Excelsior kon een lage voorzet geven. Die kwam voor de voeten van Nikolas Agrafiotis die de bal hard voor de neus van Jasper Cillessen in het doel schoot: 0-1. Niet de start waar de Nijmegenaren op hoopten.

Het was een tik om te verwerken voor NEC en dat merkte je ook aan de spelers op het veld. Excelsior zakte na de goal in en er leek geen idee bij de ploeg van Meijer. NEC creëerde weinig en met het combinatievoetbal lukte het niet om door de verdediging van Excelsior heen te spelen. Het recept moest van de flanken komen en dat begreep Bart van Rooij. De rechtsback gaf een afgemeten voorzet op zijn maatje aan de andere kant. Baas kopte de bal fraai binnen en bracht zo de stand weer op gelijke hoogte. Het doelpunt zorgde ervoor dat de spanning er wat af ging bij de Nijmegenaren. Het combineren ging een stuk makkelijker en NEC kreeg een aantal kansen. Op schoten van Olden Larsen en Mees Hoedemakers had Van Gassel nog een antwoord, maar bij poging drie was het raak. Sontje Hansen kwam door een pass van de nieuwe ’10’ Magnus Mattsson vrij voor de keeper en faalde niet. Zo draaide NEC de wedstrijd binnen tien minuten helemaal om en kon de ploeg ondanks een zeer matige eerste helft met een voorsprong aan de thee.

New year, same story

Opvallend was dat Meijer na rust besloot om het centrale duo om te draaien, waardoor Bram Nuytinck rechts centraal kwam te staan en Calvin Verdonk links. Excelsior begon opnieuw feller na rust en de 2-2 kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Uit een corner was het Casper Widell die vrij kon binnenkoppen. NEC kon opnieuw beginnen. Dat deden de Nijmegenaren dan wel weer met verve. De 3-2 kwam namelijk snel na de 2-2 en ook deze viel uit een corner. Koki Ogawa, tot dat moment onzichtbaar, was het eindstation van de spelhervatting en de Japanner kopte knap binnen.

Bij die goal bleef het doelpuntenfestijn niet, want voor de tweede keer kwam Excelsior terug. Een lage voorzet werd door Richie Omorowa voorbij Cillessen getikt: 3-3. Na die goal was het toch voornamelijk Excelsior dat echt de moeite deed om nog een overwinning uit het vuur te slepen. Zij leken simpelweg fitter te zijn dan de Nijmegenaren. NEC leek futloos en kramp sloeg toe bij een aantal spelers van de thuisploeg. NEC probeerde het nog één laatste keer, maar moest daardoor toestaan dat Excelsior er met de winst vandoor ging. Uit een counter was het Oscar Uddenäs die Excelsior naar de overwinning schoot: 3-4.

In het kort

Wedstrijdverloop:

12′ 0-1, Agrafiotis

36′ 1-1, Baas

44′ 2-1, Hansen

53′ 2-2, Widell

61′ 3-2, Ogawa

73′ 3-3, Omorowa

90+8′ 3-4, Uddenäs

Aantal toeschouwers: 12.500

Scheidsrechter: Lindhout

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Verdonk, Nuytinck, Baas; Hoedemakers (65′ González), Mattsson, Schöne; Hansen (54′ Tavsan (85′ Pereira)), Ogawa (65′ Marques), Olden Larsen.

Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Seymor (90′ Nieuwpoort), Widell, Zagré; Baas, El Yaakoubi, Hartjes; Lamprou (62′ Sanches Fernandes), Agrafiotis (62′ Omorowa) , Driouech (90′ Uddenäs).

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.