Lead image 1:
Lead image TXT 1: Even naar de blarenpost. Foto: ANP
Ankeiler: De pijn is voelbaar na twee dagen wandelen, de voeten doen zeer en dan is er natuurlijk niks lekkerders dan je schoenen even uittrekken.

- De pijn is voelbaar na twee dagen wandelen, de voeten doen zeer en dan is er natuurlijk niks lekkerders dan je schoenen even uittrekken. Maar is dat wel verstandig? Dat vroegen wij aan het Rode Kruis.

Je ziet het heel veel wandelaars doen, toch even hun schoenen uittrekken, juist omdat het zoveel pijn doet en een lekker gevoel geeft. "Ja, het is ook wel logisch. Je voeten groeien één tot 1,5 schoenmaat door het opzwellen. Je voeten worden groter door het lange wandelen en de warmte", vertelt woordvoerster Nicole van Batenburg van het Rode Kruis.

Daarom wordt wandelaars ook altijd geadviseerd om de wandelschoenen een maat groter te kopen dan de eigenlijke schoenmaat. Maar is het nu verstandig om je schoenen uit te trekken tussendoor? Het antwoord geeft Van Batenburg. "Het is geen enkel probleem om dat te doen."

Tips

"Maar als je je schoenen uittrekt, controleer dan altijd of je sokken nat zijn. Als dat zo is, wissel dan altijd met droge sokken. Met natte sokken loop je namelijk sneller blaren. Daarnaast adviseren we om de veters van de schoenen iets losser te doen, zodat de schoen tijdens het wandelen kan meevormen met je voet."

Maar loop je nu toch door met een blaar op je voet, dan is er nog geen man over boord. "Ga dan even langs bij de blarenpost als je zelf geen tape of pleisters hebt", vertelt Van Batenburg. "Wij behandelen de voeten met kamferspiritus, waardoor de voeten uitdrogen. Dan worden alle blaren zichtbaar en gaan we ze op een speciale manier intapen."

Even naar de blarenpost. - Foto: ANP

Het is verstandig om altijd even te gaan, ook al heb je geen last van de blaar, zeggen ze bij het Rode Kruis. "Als je weet dat je nog lang moet, ga dan even. Als je voeten toch nat worden, gaat een blaar open. Dan kun je hem beter even laten intapen, zegt de woordvoerster.

En thuis dan?

Ben je bij de blarenpost geweest en kom je thuis, dan is het vooral verstandig de voet even te laten rusten. "Ga je voeten niet weken", zeggen ze bij het Rode Kruis. "Laat de voeten aan de lucht drogen, ga op slippers lopen na de Vierdaagse en doe verder niks. De lucht is echt het beste medicijn", besluit Van Batenburg.

Deel dit artikel