Ankeiler: Een quizvraag: Hoeveel stappen per dag maakt de gemiddelde Vierdaagsewandelaar die de 50km loopt?

- Een quizvraag: Hoeveel stappen per dag maakt de gemiddelde Vierdaagsewandelaar die de 50km loopt? Het antwoord zal veel mensen verbazen, namelijk: Bijna 70.000 stappen. Dat blijkt uit een analyse van gegevens die zijn verzameld door onderzoekers van het Radboudumc.

Verdubbeling aantal hartslagen

Het gaat om de statistieken van ruim 400 Vierdaagselopers, gedurende de eerste wandeldag op dinsdag 18 juli. De meeste stappen worden gezet in het tweede en derde wandeluur. Naarmate de dag vordert, daalt het gemiddelde aantal stappen. Voor dit onderzoek heeft het Radboudumc samengewerkt met Healthy Chronos, een Nederlandse healthtech start-up.

Bij 205 wandelaars (88 mannen-117 vrouwen) hebben de onderzoekers ook de hartslag bijgehouden. Rond middernacht was de hartslag zo'n 60 slagen per minuut. Zoals verwacht stijgt de hartslag tijdens het wandelen. Eind van de ochtend, zo rond het het middaguur, neemt de gemiddelde hartslag toe tot bijna 120 slagen. Oftewel bijna een verdubbeling vergeleken met de hartslag in ruststand.

Smartwatches en telefoons

Dat komt waarschijnlijk door toenemende vermoeidheid in combinatie met weersomstandigheden. Later op de dag wordt het warmer, wat leidt tot een verhoogde belasting van het hart, zo concluderen de onderzoekers.

De conclusies zijn gedaan op basis van gegevens over het aantal stappen en de hartslag, die zijn verzameld door smartwatches en telefoons van de wandelaars zelf.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel