Bevat Video: Video
Ankeiler: Pietsje Hannema zat in zak en as toen ze in 2007 haar been moest laten amputeren.

- Pietsje Hannema zat in zak en as toen ze in 2007 haar been moest laten amputeren. "Ik was alles kwijt, mijn werk, mijn sociale leven, alles." Maar de Friesin toonde veerkracht en loopt nu de 4Daagse op één been en een prothese. "Daar heb ik zeven jaar voor getraind".

Pietsje loopt nu met een grote glimlach over het parcours van de 4Daagse. 'Het gaat heel goed eigenlijk. Het is de vijfde keer dat ik de 4Daagse loop met een beenprothese. Ik heb er zeven jaar voor getraind om dit te kunnen."

Want in 2007 werd Pietsjes been geamputeerd. "Ik had een agressieve tumor in mijn knie. Daar was geen keren meer aan, dus het been moest geamputeerd worden. Ik heb nog maar een klein stukje bovenbeen over. De doktoren zeiden dat ik dan nog een klein beetje zou kunnen lopen." Dat was misschien ook niet zo'n gekke uitspraak. "Ik was mijn been kwijt, dus ik voelde ook niets meer."

En dat deed de Friesin wel pijn. "Ik was mijn werk, het sociale leven en alles kwijt. Je wordt geopereerd en komt terug zonder been. Dat heeft geestelijk zoveel impact."

Veerkracht

Maar Pietsje Hannema toonde veerkracht. "Ik dacht: wat wil ik nog? Ik ga proberen te wandelen. En na zeven jaar heb ik mijn eerste 4Daagse gewandeld. Nu doe ik het alweer voor de vijfde keer." En dat levert haar onderweg heel veel positieve reacties op. "Iedereen heeft een bemoedigend woordje en zegt respect te hebben dat ik dit kan."

Maar dat is juist wat ze wil laten zien. "Ik wil uitdragen dat je echt nog wel wat kan, ook al heb je één been. Je hoeft niet meteen de 4Daagse te lopen, maar het kan wel. Ik wil inspireren. Het verliezen van een been is een heel rouwproces, maar met een beetje positieve mindset kan je veel meer."

Deel dit artikel