Lead image 1:
Lead image TXT 1: Joke van Veen laat haar zwerfkei zien. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De Buddha en knuffel van Ton de Koning. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 3:
Lead image TXT 3: De knuffels op de tassen zorgen voor aanspraak. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Een extra paar sokken, pijnstillers, een poncho. Een wandelaar heeft vaak wel een tas bij zich met de meest gebruikelijke spullen voor tijdens de 4Daagse.

- Een extra paar sokken, pijnstillers, een poncho. Een wandelaar heeft vaak wel een tas bij zich met de meest gebruikelijke spullen voor tijdens de 4Daagse. Maar welke bijzondere dingen worden er nog meer meegenomen?

Als we een rondje lopen over het Vierdaagseplein komen we Joke van Veen tegen. Zij zingt bij het koor in Ankeveen. "Ik heb wel iets bijzonders bij me", vertelt ze. Ze haalt een plastic zak uit haar tas met daarin een zonnebril en een zwerfkei. "Met het koor hebben we die keien gemaakt en die gaan we allemaal ergens neerleggen. Dan moeten we even een selfie maken. Mensen mogen die kei dan meenemen en weer ergens anders neerleggen." Op de kei staat een website vermeld. "Ik hoop dat mensen die de steen vinden dan weer reageren."

Waar Joke de steen gaat neerleggen weet ze nog niet. "Ik dacht zondag dat ik hem neer zou leggen bij het monument hier op de Wedren, maar dat doe ik toch niet. Ik ga onderweg nog een bijzondere plek zoeken."

Joke van Veen laat haar zwerfkei zien. - Foto: Omroep Gelderland

3D-geprinte Buddha

Verderop lopen we Ton de Koning uit Zoetermeer tegen het lijf. Hij heeft meerdere bijzondere dingen aan zijn tas hangen. Een grote knuffel en een gouden Buddhabeeldje. "Ja, de knuffel heb ik gevonden, vorig jaar. Toen heb ik een haakborduur gekregen en heb ik dezelfde gemaakt voor mijn vrouw. Vorig jaar liepen we de 4Daagse samen, maar nu niet. Door deze knuffel denk ik onderweg ook aan mijn vrouw."

Over de Buddha kan Ton kort zijn. "Ik heb die zelf gemaakt met mijn 3D-printer. Het is een geluksbeeldje dat ik aan de hele groep heb gegeven. We lopen met zes man en we moeten het met dit beeldje nu allemaal gaan halen."

De Buddha en knuffel van Ton de Koning. - Foto: Omroep Gelderland

'Dan maar een knuffel'

Drie vrouwen uit Limburg hebben een prachtige tas bij zich. Met knuffels. "Als onze mannen niet mee zijn, dan maar een knuffel", zeggen ze. Op het knuffeltje zit een plaatsnaambordje met de tekst: Hout-Bliërick. "Dat is bij ons met Carnaval altijd een ding, dat iedereen een plaatsnaambord heeft", vertelt Regina Crienen. "En tijdens de 4Daagse zorgt het voor aanspraak. Mensen vragen toch waar je vandaan komt, dat is leuk. Om de tas wat leuker te maken, heb ik iedereen zo'n knuffeltje gegeven."

De knuffels op de tassen zorgen voor aanspraak. - Foto: Omroep Gelderland

De spons

En op het moment dat Danny Froger op het Omroep Gelderland-plein optreedt, lopen we meteen een Duitse wandelaar tegen het lijf. Hij heeft een spons op zijn tas hangen. En dat is niet voor niets, vertelt hij. "De eerste keer dat ik meedeed was in 2018. Toen was het echt heel warm. Ik besloot een spons mee te nemen om mijn hoofd te deppen. Vandaag heb ik hem nog niet echt nodig gehad, maar sinds die tijd neem ik hem elke keer mee. Ik loop al vier jaar met spons, maar hopelijk blijft het zo koel en heb ik hem nu niet meer nodig."

Deze 4Daagselopers hebben opvallende spullen mee - Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel