Bevat Video: Video
Ankeiler: Basisschoolkinderen in Nijmegen maken kennis met gezonde kindermenu's dankzij het project "VetLekker".

- Basisschoolkinderen in Nijmegen maken kennis met gezonde kindermenu's dankzij het project "VetLekker". In samenwerking met koks van diverse Nijmeegse restaurants, waaronder Eetcafé Klinklaar, worden er voedzame maaltijden ontwikkeld die de verleidelijke, maar ongezonde, gefrituurde snacks op traditionele kindermenu's doen verbleken.

Bij eetcafé De Klinkklaar in Nijmegen-Oost, schoven leerlingen van basisschool De Buut aan tafel om deel te nemen aan het project VetLekker. Na enkele leerzame lessen van de kok, kregen de kinderen de kans om zelf het menu te bedenken. Daarop volgde een bezoek aan het restaurant dat verbonden is aan de school. Hier worden ze verwelkomd door de kok, die uitlegt waarom hij juist voor deze menu's heeft gekozen.

Vervolgens is het proeven geblazen en hebben de kinderen de belangrijke taak om te bepalen welk VetLekker-kindermenu als winnaar uit de bus komt.

Winnende menu op de restaurantkaart

Het winnende menu krijgt een speciale plek op de kaart van het restaurant en wordt minstens één maand lang aangeboden aan de gasten. Deze aanpak zorgt ervoor dat kinderen direct betrokken worden bij het keuzeproces en dat hun mening wordt gehoord. Ook kok en restauranteigenaar Tim Krol, vindt het belangrijk kinderen te betrekken en werd door hun ideeën geïnspireerd. "Ze hebben van alles bedacht, taco's, zalmtaart met basilicum en proefplankje met allerlei hapjes. Dit project is ook voor mij heel leuk en leerzaam."

Wij zijn groen, gezond en in beweging

Onder de vlag van het groeiende netwerk 'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen', wordt VetLekker uitgevoerd. Dit project heeft ook oog voor andere aspecten van gezonde voeding en het uit eten gaan. Zo wordt er onderzoek gedaan naar hoe kinderen tegen gezonde voeding aankijken en welke rol etentjes buiten de deur daarin spelen.

De organisatie wil kinderen de mogelijkheid bieden om allerlei verschillende gerechten uit te proberen. "Ik hoor sommige kinderen zeggen, 'ik had eerder nog nooit zalm op, maar dit lust ik wel', en dat is precies wat we willen." vertelt projectleider Bernadette Janssen. Volgens haar leren kinderen door ze nieuwsgierig te maken, te prikkelen en uit te dagen dat gezond eten ook gewoon heel lekker is.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel