Bevat Video: Video
Ankeiler: Dit voorjaar is het aantal vlinders 25% lager dan vorig jaar. Volgens bezorgde deskundigen heeft de afname te maken met de droogte van afgelopen zomer.

- Dit voorjaar is het aantal vlinders 25% lager dan vorig jaar. Volgens bezorgde deskundigen heeft de afname te maken met de droogte van afgelopen zomer. In Maas en Waal wordt er hard gewerkt aan de terugkomst van deze fladderaars. Plantenkweker Willy Janssen wenst dat iedereen tuinen en potten vult met vlinderlokkende planten.

De warme zomer lijkt de boosdoener van de vlinderafname, omdat rupsen in de droogte moeilijker overleven. Het gaat niet alleen slecht met vlinders, maar ook met andere insecten. Geen goede zaak, want deze beestjes verplaatsen stuifmeel waardoor bloemen zich ook kunnen voortplanten. Willy Janssen van plantenkwekerij de Buxuskoning wil de vlinders daarom helpen en roept iedereen op mee te doen. "De laatste dertig jaar is het bergafwaarts gegaan met de vlinders. Met geluk hebben we dit jaar 20% over van de vlinders van toen." vertelt Janssen.
De plantenkweker deelt een aantal tips om de tuinen vlindervriendelijker te maken.

Vlinderlokkende planten en bloemen

Zorg voor vlinderlokkende planten. Denk hierbij aan bloemen zoals de vlinderstruik, lavendel, duizendblad en marjolein. Deze planten hebben een aantrekkingskracht op vlinders vanwege hun nectar.

Zorg voor de rupsen

Vlinders hebben ook behoefte aan voedsel voor hun rupsen. Plant daarom ook waardplanten, zoals de brandnetel, dovenetel en bijvoet. Hierop kunnen vlinders hun eitjes leggen en voedsel vinden voor hun larven. "Mensen zien graag vlinders, maar geen rupsen. Dat werkt zo niet, zegt Janssen. Hij raadt mensen aan niet te vaak te maaien en brandnetels te planten. Deze planten leiden de rupsen af van de planten waar je ze niet wil hebben.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

"Vermijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Deze kunnen schadelijk zijn voor vlinders en andere insecten. Kies voor natuurlijke methoden om plagen tegen te gaan, zoals het inzetten van natuurlijke vijanden of het handmatig verwijderen van ongewenste insecten." moedigt de plantenkweker aan. Ook wijst hij mensen erop gezonde planten te kopen.

De Tuinplantenkoning in Winssen biedt speciale acties aan om deelname aan het initiatief te stimuleren. Met kortingen en aanbiedingen op vlinderlokkende tuinplanten hopen ze nog meer mensen te betrekken bij deze actie. De aanbiedingen zijn geldig tot 1 augustus 2023.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel