Ankeiler: Veel Nederlanders gaan slecht voorbereid op vakantie.

- Veel Nederlanders gaan slecht voorbereid op vakantie. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe ze in het buitenland de hulpdiensten kunnen bereiken en welke alarmnummers beschikbaar zijn bij een noodgeval. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) kwam daarom onlangs met enkele belangrijke adviezen voor mensen die goed voorbereid op vakantie willen gaan.

Noodnummers opslaan op telefoon

Het alarmnummer 112 kan in alle landen van de Europese Unie worden gebeld, evenals enkele andere landen. Men wordt dan automatisch doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. Het alarmnummer is gratis en via vaste en mobiele telefoons te bereiken.

Daarnaast zijn er nog nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. De Veiligheidsregio adviseert reizigers om vooraf uit te zoeken welke noodnummers gelden op hun bestemming en de nummers op te slaan op de telefoon. Meestal kan men deze informatie vinden op de website van de overheid van het land.

Betrouwbare reisinformatie

De Veiligheidsregio: "Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je alle betrouwbare reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht als het reisadvies verandert. Ook leest men in de Reisapp welke reisadviezen er gelden op de vakantiebestemming en welke veiligheidsrisico's ter plaatse gelden. Verder weet je dan wat er wel en niet mee mag in de bagage terug naar Nederland."

Op de website van de ANWB staat veel informatie voor als je met de auto op vakantie gaat. Bijvoorbeeld of je vignetten of milieu-stickers nodig hebt. In veel landen ben je verplicht om een EHBO-doos of gevarendriehoek mee te nemen. De Veiligheidsregio raadt mensen ook aan om de folder 'Brandveilige vakantie' van Brandweer Nederland te bekijken, voor men op vakantie gaat.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel