Ankeiler: Na ruim zes jaar komt er eindelijk een einde aan de troosteloze aanblik van het Nijmeegse winkelcentrum Weezenhof.

- Na ruim zes jaar komt er eindelijk een einde aan de troosteloze aanblik van het Nijmeegse winkelcentrum Weezenhof. Woensdagavond heeft de gemeenteraad groen licht gegeven voor de herbouwplannen van een winkelcentrum en 119 appartementen. Ondanks veel bezwaren van omwonenden die de nieuwbouw te hoog en massaal vinden.

Winkelcentrum Weezenhof werd in april 2017 grotendeels verwoest door een brand. Sindsdien verkeert de nieuwbouw in een impasse.

Omwonenden: 'te massaal en te hoog'

Ook de bewoners willen niets liever dan nieuwbouw op de huidige locatie. Daarbij zou ook plek moeten komen voor maatschappelijke instellingen zoals het Huis voor Weezenhof. Verschillende raadspartijen pleitten er woensdagavond voor dat het college zich ‘maximaal inspant’ om dit voor elkaar te krijgen.

Maar de bezwaren van omwonenden dat de nieuwbouwplannen te massaal en te hoog zijn en een kwartslag gedraaid zouden moeten worden, kan het college niet inwilligen. Dat zou betekenen dat het noodwinkelcentrum dat nu draait, tijdelijk dicht zou moeten.

Niet nog eens zes jaar verpaupering

Laat staan dat het college mee wilde gaan in het idee van CDA, SP en PvdA om de huidige plannen helemaal van tafel te vegen en opnieuw te beginnen. De vrees is dat het dan nog eens ruim vijf jaar duurt voordat er iets verandert aan de huidige troosteloze bende in de Weezenhof.

Daarom stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor het plan, al deden sommige raadsleden dat ‘met tegenzin’. De vrees is nu wel dat er nog een lang traject volgt van omwonenden die naar de Raad van State stappen.

Raad van State

Maar kan het CDA verzekeren dat bij tegemoetkoming aan de bewonerswensen niemand naar de Raad van State stapt?, zo vroeg Toon van Gent van coalitiepartij D66. Nee, dat niet zo, gaf Delano van Luik van oppositiepartij CDA woensdag toe.

En zo is de volgende stap naar de nieuwbouw van de Weezenhof genomen. Wanneer de eerste schop de grond in gaat hangt dus af van de rechtelijke procedures.

Meer over

Deel dit artikel