Ankeiler: De gemeente Druten gaat ondernemers stimuleren om hun bedrijfspanden te verduurzamen.

- De gemeente Druten gaat ondernemers stimuleren om hun bedrijfspanden te verduurzamen. Dit draagt volgens de gemeente bij aan de energietransitie en helpt mee om de klimaatdoelen te bereiken. Ondernemers kunnen hiervoor een lening afsluiten.

De gemeenteraad van Druten neemt op donderdag 15 juni een besluit over dit voorstel van het college van B&W. Dit wordt officieel de verordening 'Stimuleringslening verduurzaming winkels, kantoren en panden met zakelijke bestemming Druten' genoemd.

Stimuleringslening maakt verschil

Het college wil hiervoor een budget van maximaal 500.000 euro beschikbaar stellen. De leningen aan de ondernemers worden zogeheten "revolverend" verstrekt. Dit betekent dat na verloop wordt afgelost en dat dit opnieuw kan worden ingezet voor het verstrekken van leningen.

Veel ondernemers beseffen volgens het college dat investeringen die het energieverbruik verminderen, helpen om de kosten te besparen. Mede door de oorlog in Oekraïne en de westerse boycot van Russisch aardgas, zijn de energieprijzen het afgelopen jaar grillig en vaak hoger. Niet alle ondernemers hebben echter voldoende eigen geld om te investeren in energiebesparende maatregelen. De stimuleringslening kan dan eenmalig worden ingezet om het verschil te maken.

Vooraf goede krediettoets uitgevoerd

De gemeente gaat zelf ook leningen aan om de 500.000 euro beschikbaar te kunnen stellen. De rente-kosten worden gedekt door de rente-inkomsten. De afsluitkosten voor een lening bedragen 1 procent van de leensom met een minimum van 1.500 euro.

Als een ondernemer niet kan voldoen aan de financiële verplichtingen van een lening, zal dat bedrag door de gemeente worden afgeboekt. Oninbare vorderingen worden ten laste van het fonds gebracht. Geld dat niet wordt terugbetaald, kan niet meer worden uitgeleend. Het risico op een afboeking is volgens het college echter beperkt, omdat er vooraf bij de betrokken ondernemer een goede krediettoets wordt uitgevoerd.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.