Ankeiler: Het plan was omstreden: een groep minderjarige asielzoekers plaatsen in een voormalige Pluryn-locatie aan de Kasteelhof in Groesbeek.

- Het plan was omstreden: een groep minderjarige asielzoekers plaatsen in een voormalige Pluryn-locatie aan de Kasteelhof in Groesbeek. Men vreesde overlast voor de buurt en een toename van criminaliteit. Niets bleek minder waar.

Onbekend maakt onbemind

"We hadden veel zorgen toen we hoorden dat naast ons minderjarige asielzoekers zouden komen wonen. We denken daar nu compleet anders over: betere buren kun je je niet wensen" en "Onbekend maakte voor mij onbemind. De jongens zijn heel vriendelijk, zeggen altijd gedag, helpen de buurt schoon te houden en hebben zelfs meegeholpen de oplichters van de overbuurvrouw te vinden".

Open huis

Dit zijn zomaar twee reacties van buurtbewoners. Dinsdag gingen ze op bezoek bij de buren, om te kijken hoe ze leven en wonen en wat ze zoal doen (bijvoorbeeld onderwijs en sport). Ook werd verteld waar de jonge vluchtelingen vandaan komen. Andersom werd ook gesproken over de ervaringen van de, veelal oudere, buurtbewoners.

Tijdens het open huis kwamen vele verhalen voorbij, dit zijn enkele voorbeelden:

'Eén van de jongens is gevlucht uit een gebied waar volop oorlog heerst, met alle ellende die daarbij komt kijken. Hij raakte in gesprek met een buurvrouw die de oorlog hier nog heeft meegemaakt. Zowel de buurvrouw als de jongen waren verrast dat ze op het oog zo verschillen, maar toch allebei iets vergelijkbaars hebben meegemaakt'.

'En mede dankzij de medewerking van (de begeleiding van) de opvanglocatie heeft de politie beelden van enkele oplichters van de overburen. Een van de camera's aan het pand had de mannen op beeld die met een babbeltruc de overbuurvrouw hadden opgelicht'.

Positieve gevoelens en ervaringen

De omwonenden zijn dus erg positief over hun buren. En andersom. "Fijn om te merken dat de angsten en gevoelens die leefden voordat de jongens kwamen zijn veranderd in positieve gevoelens en ervaringen", aldus de gemeente Berg en Dal.

Toch was er wel één puntje van kritiek: jongens die hun peuk buiten achterlieten na het roken. De rokers beloofden beterschap.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.