Bevat Video: Video
Ankeiler: De jaarlijkse haringparty, een langverwacht evenement waar ondernemers samenkomen.

- De jaarlijkse haringparty, een langverwacht evenement waar ondernemers samenkomen. De uitnodigingen zijn al verstuurd, plannen voor de aankleding zijn gereed en het zonnetje belooft erbij te zijn. Maar wat dit jaar ontbreekt is die verse, vette haring en dat is nu net waar dit feestje om bekend staat.

Langer wachten op verse haring

Maandag besloot de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging het startsein voor het haringseizoen te verplaatsen naar 22 juni. De vis heeft wat extra tijd nodig om het perfecte vetpercentage te bereiken. Volgens het Nederlands Visbureau is de watertemperatuur veel lager dan normaal en dat betekent langer wachten op deze in Nederland geliefde delicatesse.

Traditiegetrouw wordt het eerste vaatje Nieuwe Haring op de Haringparty geveild. Het winnende bod van ondernemers, draagt bij aan een goed doel. Voor de initiatiefnemers die dit evenement nieuw leven in hebben geblazen, is de wachttijd voor verse haring daarom teleurstellend. Toch laat de Haringparty niet op zich wachten.

"Dat ene moment waren we enorm teleurgesteld, maar vervolgens begonnen we na te denken. 'Oké, hoe kunnen we dit oplossen?' Toen hebben we besloten om de beste haring van vorig jaar te gebruiken. De keuze maakten we vrij snel: 'We zetten gewoon door'", vertelt Frank Hendriks, een van de grondleggers van de Nijmeegse Haringparty. Hij vormt samen met Jan Maters, Stijn Gerrits en Johan Weijers een team.

Volgens Hendriks is wachten geen verstandige keuze, aangezien er minstens twee weken zouden verstrijken. Door het evenement zo lang uit te stellen, loop je het risico dat de oorspronkelijke organisatie niet kan worden gerealiseerd, omdat veel mensen op vakantie zijn of andere verplichtingen hebben rond die periode.

Hollandse nieuwe smaakt nog steeds als nieuw

Arjan van de Groep, eigenaar van 024vis, voorziet dit festijn jarenlang van vis. "De haring heeft zich door het koude water niet voldoende kunnen voeden aan plankton en daarom is hij dit jaar niet zo vet", vertelt Van de Groep. Gelukkig heeft de vissponssor goede contacten met leveranciers die het hele jaar door een mooie partij haring voor hem hebben opgeslagen. "De haring was in 2022 echt uitzonderlijk goed, die was vol vet en romig! Hij is mooi rood van binnen en we maken hem vers schoon. Dat is dus nog een top harinkje, vertelt hij verder terwijl hij de vis schoonmaakt.

024Vis heeft een goede voorraad aan romige vette haring om dit feest tot een succes te maken. Ook Hendriks maakt zich geen zorgen. "Dit evenement gaat natuurlijk om netwerken, de gezellige sfeer en elkaar weer ontmoeten." Volgens hem lukt dat ook prima onder het genot van de haring die nu beschikbaar is.

Niet alleen Nijmegen, maar ook andere delen van het land laten de Haringparty gewoon doorgaan. Zo blijft bijvoorbeeld de Haringparty in Scheveningen gepland op 17 juni, zonder een andere plek in de agenda te krijgen. Ondanks het haringseizoen rond die tijd begint, wordt ook dit evenement niet verplaatst, zelfs niet met slechts enkele dagen verschil.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.