Ankeiler: Bijna 100 jaar geleden richtte rechtenstudent Han Bierenbroodspot ‘NV De Sportfondsen’ op. 14 Juni 1923 werd dit namelijk opgericht.

- Bijna 100 jaar geleden richtte rechtenstudent Han Bierenbroodspot ‘NV De Sportfondsen’ op. 14 Juni 1923 werd dit namelijk opgericht. Het doel van de oprichting was zwemmen toegankelijk maken voor het grote publiek. Anno 2023 is dit initiatief uitgegroeid tot een organisatie met sportcentra waar mensen met plezier kunnen bewegen en ontmoeten.

Omdat in de jaren ’20 van de vorige eeuw zwemmen alleen was weggelegd voor de elite, bedacht rechtenstudent Han Bierenbroodspot, samen met Eddie van Es, het plan om geld voor een nieuw overdekt zwembad bijeen te brengen door middel van een spaarkassysteem. Hierbij spaarden leden een maandelijks bedrag, dat uiteindelijk werd omgezet in een aandeel in het zwembad.

Nog steeds actueel

Erik Tromp, directeur Sportfondsen: "Met gepaste trots zie ik dat de droom van Han Bierenbroodspot een eeuw later nog steeds inspireert. Vitaal zijn is meer dan sport. Wanneer je je vitaal voelt, zit je lekker in je vel en heb je energie. Dat krijg je van jezelf uitdagen, van leren, van ontmoetingen en van ontspannen in de ruim 350 accommodaties die Sportfondsen vandaag de dag telt. Zowel in onze zwembaden, waar jaarlijks meer dan 60.000 zwemdiploma’s worden uitgereikt, als in onze sport- en welzijnsaccommodaties."

Diverse jubileumacties

Het jubileumjaar wordt niet alleen met medewerkers en relaties gevierd, maar ook met de bezoekers. Er worden door diverse Sportfondsen-accommodaties winacties georganiseerd via social media. Daarnaast is er een speciale jubileumwebsite gemaakt: sportfondsen100jaar.nl. Hier worden bezoekers in vogelvlucht langs 100 jaar Sportfondsen meegenomen door middel van een historische tijdlijn, maar ook met anekdotes van medewerkers en gasten, over bijzondere gebeurtenissen die zich in en rond Sportfondsen-accommodaties hebben afgespeeld.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel