Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Piet van Erp kijkt verlangend naar de ambtsketen. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Het leek amateurhistoricus Rudy van Haren zo mooi: hij wilde de ambtsketen van de laatste burgemeester van Balgoij graag toevoegen aan de collectie van ketens van de dorpen die samen de gemeente Wijchen vormen.

- Het leek amateurhistoricus Rudy van Haren zo mooi: hij wilde de ambtsketen van de laatste burgemeester van Balgoij graag toevoegen aan de collectie van ketens van de dorpen die samen de gemeente Wijchen vormen. Maar helaas, de familie van de laatste Balgoijse burgemeester wil de keten niet afstaan.

Rudy van Haren en Piet van Erp zijn maar wat druk met het graven in de geschiedenis van ‘hun dorpje’ Balgoij. Precies honderd jaar geleden hield de zelfstandige gemeente Balgoij op te bestaan en ging het op in Overasselt - en nog weer later in Wijchen.

Het ene na het andere sluit in Balgoij

Balgoij is een dorpje aan de Maas met ruim zevenhonderd inwoners. Voor een buitenstaander oogt het wellicht wat ingeslapen: het oude gemeentehuis en latere verenigingsgebouw zijn bijvoorbeeld al gesloten, het plaatselijke café is dicht en ook de kerk is gesloten. Het gebedshuis wordt binnenkort omgebouwd tot appartementencomplex.

Maar volgens Rudy van Haren gebeurt er nog genoeg. Zo organiseert de plaatselijke carnavalsvereniging zowel de carnaval met een eigen kleine optocht, als de kermis in september. En de harmonie en voetbal-/korfbal club draaien goed, evenals het dorpshuis.

Rijke historie

Bovendien, zo verzekert Rudy, heeft Balgoij een rijke historie. Zo had de commandant van het Staatse leger Carl van Rabenhaupt er in 1674 zijn hoofdkwartier tijdens het beleg van Grave. Samen met hem lukte het stadhouder Willem III om Grave te heroveren.

Maar al in 1923 bleek Balgoij te klein om als zelfstandige gemeente verder te kunnen. De salarissen van de ambtenaren moesten omhoog en dat konden de vierhonderd inwoners van het dorp zich niet veroorloven. Balgoij werd ingedeeld bij Overasselt en sloot zich na een raadplegend referendum in 1980 aan bij Wijchen.

Ambtsketen van laatste burgemeester boven water

Wilhelmus Joannes Cornelius de Bruijn werd in 1886 de laatste burgemeester van Balgoij. Zijn graf heeft een prominente plek op de plaats van het vroegere centrum van Balgoij. Dankzij goed speurwerk van Rudy van Haren en Piet van Erp is ook de laatste ambtsketen boven water gekomen. De keten blijkt in het bezit van een achterneef van de laatste burgemeester.

Piet van Erp kijkt verlangend naar de ambtsketen. - Foto: Omroep Gelderland

Van Haren en van Erp verheugden zich er al op om het sieraad toe te voegen aan de collectie ambtsketens in museum Kasteel Wijchen van de andere dorpen die zijn opgegaan in Wijchen. Maar helaas, vooralsnog geeft de familie De Bruijn de keten niet uit handen.

Familie laatste burgemeester huiverig

Rudy van Haren vertelt: "Die achterneef was heel enthousiast. Maar aan de andere kant was hij ook heel huiverig, want de keten was heel lang in het bezit van de familie en daar is hij trots op. En dat mag ook."

Voor de familie De Bruijn kwam de vraag ook onverwacht, zo vervolgt Van Haren, maar hij hoopt met een lobby richting de familie toch voor elkaar te krijgen dat de keten getoond kan worden aan de mensen in Balgoij en Wijchen.

'Namaken is heiligschennis'

Ondertussen kijken Van Erp en Van Haren verlangend naar de vitrinekast in museum Kasteel Wijchen, fantaserend over die ene ambtsketen die nog ontbreekt. Kunnen ze er niet gewoon eentje namaken? Rudy van Haren: "Dat is heiligschennis en dat gaan we niet doen. Elke keten van elk dorp van elke gemeente is uniek. Prachtig om te zien!"

Meer over

Deel dit artikel