Ankeiler: Dar en Operatie Steenbreek organiseren vrijdag en zaterdag gratis tegelophaaldagen in de wijken St Anna, Hatertse Hei, Grootstal en Hatert.

- Dar en Operatie Steenbreek organiseren vrijdag en zaterdag gratis tegelophaaldagen in de wijken St Anna, Hatertse Hei, Grootstal en Hatert. Na het succes van voorgaande edities in 2021 en 2022, komt dit initiatief terug om de stad groener te maken en de waterhuishouding te verbeteren.

Nijmegen mag nog groener

Veel tuinen in Nijmegen zijn verhard met tegels, waardoor regenwater niet in de bodem komt en rechtstreeks naar het riool stroomt. Hierdoor wordt het riool onnodig belast en zijn er minder beschikbare waterbronnen tijdens droge periodes. Daarnaast is een groene tuin natuurlijk ook belangrijk voor de biodiversiteit.

Met het motto "tegels eruit, GROEN erin" roepen Dar en Operatie Steenbreek bewoners op om hun tuinen te vergroenen. Tijdens de tegelophaaldagen zullen medewerkers van Dar gratis de verwijderde stenen ophalen. Door deel te nemen aan dit initiatief dragen de inwoners bij aan een groenere stad en een betere waterafvoer.

"We richten ons vooral op de wat stenige wijken en de resultaten zijn hartstikke prima. Het kan natuurlijk nooit genoeg zijn, maar we zijn hier heel blij mee", meldt Janke Rozemuller, campagneleider Operatie Steenbreek Nijmegen. "We hebben naast deze tegelophaaldagen ook een reguliere tegeltaxi en die loopt zo goed, dat we een wachtlijst hebben en we die dienst even on hold hebben moeten zetten."

De eerste tegels zijn binnen

Een van de bewoners die deelneemt aan Operatie Steenbreek is de familie Vermeulen, die onlangs naar Nijmegen is verhuisd. Bij aankomst in hun nieuwe huis ontdekten ze een tuin vol tegels en besloten ze zich aan te melden voor de tegelophaaldagen. Hoewel slechts een paar tegels zijn verwijderd, heeft de toevoeging van groen, de tuin al aardig opgefleurd. De eerste tegels van de ophaaldagen zijn afkomstig uit hun tuin.

Wethouder Jean Paul Broeren was aanwezig bij de start van de ophaaldagen en benadrukte het belang van vergroening in de gemeente Nijmegen. Hij prees de inzet van Dar en Operatie Steenbreek om bewoners te stimuleren hun tuinen te vergroenen en zo bij te dragen aan een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving. " We zien steeds meer extremen in het weer. Het regenwater dat naar beneden komt willen wij de grond in laten zakken, zodat het niet meer rechtstreeks het riool in gaat vloeien. Het riool zal dan snel overstromen en dan zullen we Nijmegen onder water gaan krijgen. Het is dus echt wel van belang dat hier veel aandacht voor is", zegt Broeren.

Hoe kun je meedoen?

Mensen die ook een steentje willen bijdragen kunnen zich opgeven voor de ophaaldagen op 6 en 7 oktober. Dan zijn de wijken Heseveld, Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil aan de beurt. Aanmelden hiervoor kan pas na de zomer.

Een tip voor het verwijderen van de tegels is om het gele zand onder de tegels te vervangen door zwarte aarde, die verrijkt kan worden met compost. Compost, gemaakt van ingezameld groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) van inwoners uit de regio, zorgt voor extra voedingsstoffen voor de planten. Alle tegels die in deze gemeente worden opgehaald tellen mee met het NK tegelwippen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel