Bevat Video: Video
Ankeiler: Evenementen in de regio luiden de noodklok. Er is een schrijnend tekort aan vrijwilligers op het gebied van verkeersregelaars.

- Evenementen in de regio luiden de noodklok. Er is een schrijnend tekort aan vrijwilligers op het gebied van verkeersregelaars. Vooral bij diverse avondvierdaagses, die deze periode weer massaal plaatsvinden, komt men verkeersregelaars tekort. Zonder voldoende bezetting, komt de doorgang van evenementen in gevaar. Meerdere gemeenten roepen inwoners op zich aan te melden voor dit werk op het wegdek.

Onmisbaar bij evenementen

Achter alle evenementen zit een hele organisatie, maar misschien denk je niet zo snel aan die mensen in roodgele hesjes. Toch zijn deze verkeersregelaars onmisbaar. Ze zijn van groot belang voor de doorstroming en veiligheid op de weg. Wanneer er te weinig verkeersregelaars zijn, zou het zo maar eens kunnen dat evenementen worden afgelast. Op meerdere plekken in Nederland is dat het geval bij de avondvierdaagse.

Ook in onze regio verschijnen er verschillende oproepen van gemeenten die hun inwoners motiveren zich als vrijwilliger verkeersregelaar aan te melden. Zo ook gemeente Wijchen. "Binnenkort hebben wij tijdens de vierdaagse de Dag van Wijchen en voor dit evenement zoeken wij hulp op de weg. We bieden inwoners de mogelijkheid een verkeersregelaar te worden." meldt evenementencoördinator Sanne Effing. Volgens haar is het tekort opvallend, maar niet zorgelijk. "Tot op heden heeft de vierdaagse hier altijd door kunnen gaan, ondanks de vermindering van aanmeldingen. Ook hebben we een vaste groep regelaars waar we op kunnen rekenen."

Een zilveren speld als beloning

Wijchenaar Frank Maasdijk hoort bij die vaste kern van verkeersregelaars. Hij doet dit werk als vrijwilliger al ruim vijftien jaar. Hij vindt het zonde dat mensen de kans niet aangrijpen deze vaardigheid te leren en tegelijkertijd iets voor een ander te betekenen. "Ik heb ooit een clubje opgericht van verkeersvrijwilligers, maar de meesten zijn weggegaan. Dat deden ze denk ik, omdat ze er te weinig vergoeding voor kregen. Triest vind ik het. Een vrijwilliger is iemand die klaarstaat voor een ander. Als dat er niet is, dan blijft het evenement weg. Dat vind ik jammer", vertelt Maasdijk.

Maasdijk is van alle markten thuis en zet zich op meerdere gebieden als vrijwilliger in voor gemeente Wijchen. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Afgelopen januari werd de zilveren draagspeld aan hem uitgereikt. Hiermee worden personen beloond die zich op bijzondere manieren inzetten voor de gemeente. "Daar ben ik gewoon trots op. Ik doe twintig jaar vrijwilligerswerk voor de gemeente Wijchen", vertelt hij verder met de oorkonde in zijn hand.

Verkeersregelaar worden

Er zijn twee soorten verkeersregelaars. Zo kan je als regelaar ingezet worden op evenementen, waarvoor je alleen een online cursus hoeft te behalen. Voor de titel 'professionele verkeersregelaar' geldt een meerdaagse cursus op locatie.

Op dit moment wordt er ook veel naar verkeersregelaars voor evenementen gezocht. Op de website van de gemeente kun je je hiervoor inschrijven. Binnen een mum van tijd e-mailt de gemeente een code voor de toets naar de aanmelder. Wanneer de toets is behaald, geeft de digitaal toegestuurde certificaat je de bevoegdheid het verkeer op evenementen te regelen. "We zoeken dringend collega's. Alle evenementen zoals de vierdaagse komen eraan", moedigt Maasdijk aan.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel