Ankeiler: De brandweer van Berg en Dal, Malden, Mook en Nijmegen is op 26 april, 2 en 4 mei succesvol in actie gekomen om drie beginnende bosbranden te blussen.

- De brandweer van Berg en Dal, Malden, Mook en Nijmegen is op 26 april, 2 en 4 mei succesvol in actie gekomen om drie beginnende bosbranden te blussen. Burgemeester Slinkman van Berg en Dal en burgemeester Minses van Heumen zijn bezorgd dat er al zó vroeg brand ontstaat, zonder dat er een uitgesproken droog voorjaar is geweest. Het was zelfs een vrij nat voorjaar.

De eerste uitruk voor bosbrand was op 26 april toen het bos brandde bij het Hoge Vlakpad in Heumen. Op 2 mei al volgde een tweede uitruk nabij het zweefvliegveld (ook Heumen) en op 4 mei aan de Rijlaan in Berg en Dal. In alle gevallen werd de brand gemeld door een alerte inwoner, waarna een snelle inzet volgde en grootschalige schade is uitgebleven.

Oproep burgemeesters

De meeste bosbranden ontstaan door menselijk handelen. De burgemeester van Heumen roept wandelaars daarom op goed op te letten met sigarettenpeuken. Ook kampvuren en barbecues zijn uit den boze.

Joerie Minses: "Ik begrijp dat het gezellig is, maar het is in deze tijd helaas niet meer verantwoord. Veel schade is nu gelukkig voorkomen dankzij de oplettendheid van wandelaars, maar het had ook heel anders kunnen aflopen."

Klimaatverandering mede oorzaak

De door bos verbonden gemeenten Berg en Dal en Heumen zijn kwetsbaar voor bosbranden, die als gevolg van de klimaatverandering vaker zullen voorkomen. Meerdere dorpen in de gemeente liggen in of tegen het bos aan. Niet overal zijn ontruimingsroutes beschikbaar.

Burgemeester Slinkman: "Als je bijvoorbeeld op Dekkerswald de instellingen voor jeugdzorg en revalidatie wilt evacueren, gaat dat over de Nijmeegsebaan. Elk van die instellingen heeft een eigen ontruimingsplan. De Nijmeegsebaan loopt echter meerdere kilometers door het bos. Wat gebeurt er als de brand uit die richting komt en de weg niet meer te gebruiken is? Daar moet een plan voor komen."

Risico op onbeheersbare natuurbrand

Ook de provincie Gelderland en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) onderkennen het groeiende risico op een onbeheersbare natuurbrand. Zij kijken samen met de gemeenten daarom breed naar manieren om dit risico te verkleinen.

Dat kan zijn door het vervangen van naaldbos door loofbomen, maar ook door het nemen van andere maatregelen, bijvoorbeeld langs wegen en spoorwegen. Het is ook belangrijk om eigenaren van risicovolle gebouwen in of nabij natuurgebieden, nadrukkelijk te wijzen op de mogelijk grote gevaren van natuurbranden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.