Bevat Video: Video
Ankeiler: Tot voor kort stond de wijk niet best bekend. Een aantal incidenten leidde twee jaar geleden zelfs tot een dodelijke schietpartij.

- Tot voor kort stond de wijk niet best bekend. Een aantal incidenten leidde twee jaar geleden zelfs tot een dodelijke schietpartij. Maar met een flinke renovatie wil Nijmegen de wijk Lankforst leefbaar maken. Onder andere door het ombouwen van garages naar werkplekken, zodat de kapper en de fietsenmaker weer om de hoek zitten en er een beetje sociale controle is.

Vijf flats stonden er. En ze zagen er niet best uit. Om nog maar te zwijgen van de incidenten die er plaats vonden. Maar nu ziet het er allemaal heel anders uit. Eén flatgebouw is plat gegooid om ruimte te maken voor nieuwbouw en de andere woningen (zo’n 120) zijn grondig gerenoveerd: van isolatie tot de voorbereiding om aan te haken op het warmtenet.

En dat terwijl de huur nauwelijks is gestegen. Eline Houtkamp die hier al ruim 25 jaar woont, is er maar wat blij mee. "We dachten er eerst over om te verhuizen. Maar we hebben hier eigenlijk alles."

En dat terwijl er toch geen buurtwinkeltjes te vinden zijn. Maar die komen er ook. Want bij de renovatie is een aantal garageboxen opgeofferd om er werkruimte van te maken. Met zeer lage huren, voor bijvoorbeeld een kapper of fietsenmaker.

Sociale controle

Want, zo zegt wethouder Grete Visser: "De sociale cohesie is heel erg belangrijk in een wijk en dat gebeurt niet als er niets te beleven is. Als je nu naar beneden gaat kun je een bloemetje kopen, een kopje koffie drinken, even naar de kapper en je ontmoet daar andere mensen. Dat maakt het laagdrempelig en makkelijk." Op die manier is er ook een beetje sociale controle, zo is de gedachte.

Daarom heeft de provincie Gelderland een half miljoen euro bijgedragen aan het project. Gedeputeerde Peter Kerris die als student regelmatig in de wijk kwam, komt deze week een kijken nemen. Hij schrikt van het verhaal van de schietpartij die hier plaatsvond, maar is ervan overtuigd dat de grondige renovatie van de woningen ook de leefbaarheid zal verhogen.

Bekijk de video 'Nijmeegse wijk na dodelijke schietpartij weer leefbaar gemaakt':

Meer over

Deel dit artikel