Ankeiler: Nanouk uit Wijchen fietst samen met onder andere Winfried uit Voorthuizen en de Zeeuwse Kim naar de Franse hoofdstad. Ze vertrokken 25 mei vanuit Den Haag.

- Nanouk uit Wijchen fietst samen met onder andere Winfried uit Voorthuizen en de Zeeuwse Kim naar de Franse hoofdstad. Ze vertrokken 25 mei vanuit Den Haag. Over vier dagen zullen ze aankomen in Parijs, met als doel om geld in te zamelen voor hartonderzoek.

Nanouk wil iets terug doen, nadat haar vader vorig jaar gereanimeerd is door haar moeder. "Hij heeft lang in het ziekenhuis gelegen en is er bovenop gekomen. Maar dat het na een hartstilstand zo moeilijk is, om het normale leven weer op te pakken, wist ik niet. Ik dacht: je herstelt en gaat door, maar dat is echt niet zo. Het heeft een enorme impact. Daarom vind ik het belangrijk dat er meer geld gaat naar onderzoek."

Op dit moment zijn er in Nederland 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaataandoening. Winfried heeft het meerdere keren van dichtbij meegemaakt. Zijn beide schoonouders werden getroffen door problemen aan het hart. In 2018 kreeg zijn vrouw Elisa een harstilstand "Nu is ze godzijdank hersteld, maar het is een heftige tijd geweest", zegt hij over die tijd.

Laatste loodjes zijn het zwaarst

In het totaal zullen er 39 deelnemers starten met hetzelfde einddoel: over vier dagen in Parijs staan en geld inzamelen voor hartonderzoek. In die vier dagen zullen ze tussen de 125-175 kilometer per dag fietsen. Een enorme prestatie. Vooral de laatste etappes zijn pittig, vanwege de hoogtemeters. Dan moeten de fietsers flink op de pedalen en slaan de vermoeidheid en zadelpijn toe", zegt Annelieke Bosma, zij organiseert deze fietstocht namens de Hartstichting

Doorzetten

Kim, een vriendin van Nanouk, fietst mee en is de jongste deelnemer dit jaar "We zijn allebei fit, maar voorbereiding is niet ons ding. We kijken hoe het gaat lopen, op karakter kom je ook een heel eind hoor. We zijn eerder in etappes van 100 kilometer naar Luxemburg gefietst. Dat ging goed. Kwestie van doorzetten", zegt zij.

60.000 euro

Samen hebben de fietsers 60.000 euro ingezameld. Met dat geld gaan wetenschappers onderzoek doen naar betere behandeling en het eerder opsporen van hart- en vaatziekten. "We zijn de deelnemers dankbaar voor hun bijdrage aan het onderzoek. Hiermee kunnen onderzoekers stappen zetten. We hopen dat deelnemers anderen inspireren om ook in beweging te komen. Al was het maar voor je eigen hartgezondheid", zegt Bosma

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel