Ankeiler: Het zandwinbedrijf Nederzand heeft bij de zandwinning Geertjesgolf in Winssen inmiddels een groot aantal maatregelen uitgevoerd om geluidsoverlast voor de omwonenden te beperken.

- Het zandwinbedrijf Nederzand heeft bij de zandwinning Geertjesgolf in Winssen inmiddels een groot aantal maatregelen uitgevoerd om geluidsoverlast voor de omwonenden te beperken. Dat heeft wethouder Sijmen Versluijs dinsdagavond bekendgemaakt in de gemeenteraad van Beuningen.

Versluijs zei dit in antwoord op raadsvragen van fractievoorzitter Dave Preijers van het CDA. Bijna een jaar geleden heeft het college van B&W in een brief aangegeven welke maatregelen Nederzand zou nemen.

Ingrijpende operatie

Volgens de wethouder zijn onder meer de aandrijfmotoren van de transportband ingepakt en is er rubberen bekleding op de kooiconstructie van de transportband aangebracht aan de Winssense kant. Zo wordt het geluid naar die kant afgeschermd. Ook zijn de ontwateringszeven in de klasseerinstallaties vervangen door ontwateringswielen.

Alleen het vervangen van de rollers in de transportband is nog niet volledig uitgevoerd, zo zei wethouder Versluijs. "Dit is een nogal ingrijpende operatie, maar sinds de inwerkingtreding van de zomertijd is men daar weer volop mee bezig," aldus de wethouder. Verder is er een geluidswal aangelegd, zoals dat is opgenomen in de milieuvergunning.

Maandag begonnen met geluidsmetingen

Versluijs: "Afgelopen maandag is men begonnen met geluidsmetingen. Het tempo waarin dat kan worden uitgevoerd, is afhankelijk van de windrichting, omdat er onder de juiste klimaatomstandigheden moet worden gemeten."

Al naar gelang de meetresultaten moeten eventueel aanvullende maatregelen worden genomen. De wethouder hoopt daarover binnen afzienbare tijd duidelijkheid over te verschaffen.

CDA-fractievoorzitter Preijers vertelde dat hij ter plaatste was gaan kijken. Hij had geconstateerd dat het laatste deel van de transportband en het gedeelte over de dijk niet is ingepakt. Volgens de wethouder heeft Nederzand wel een plan gemaakt om ook de rest in te pakken, maar wil men eerst de resultaten van de geluidsmetingen afwachten. Het college gaat daarmee akkoord.

Soort klankkast

Onderzoekbureau TNO heeft onderzoek uitgevoerd en volgens Versluijs zitten er waarschijnlijk vóór en nadelen aan het verder inpakken. Het gevaar bestaat namelijk dat er een soort klankkast ontstaat.

Preijers vond dat de geluidsoverlast ter plaatste allemaal "behoorlijk hard klonk" en is van mening dat indien nodig ook het laatste stuk van de transportband moet worden ingepakt. Hij wees erop dat Nederzand enorm veel geld verdient aan deze zandwinning.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel