Ankeiler: Het verlichtingsplan van de gemeente Wijchen kan na tien jaar wel wat verandering gebruiken. Om die reden heeft het college dinsdag 23 mei een nieuw beleidsplan aangenomen.

- Het verlichtingsplan van de gemeente Wijchen kan na tien jaar wel wat verandering gebruiken. Om die reden heeft het college dinsdag 23 mei een nieuw beleidsplan aangenomen. De raad gaat waarschijnlijk in juni dit aangepaste beleid bespreken. In dit nieuwe verlichtingsplan zijn de ontwikkelingen op het gebied van LED-verlichting en de energie- en klimaatdoelstellingen meegenomen.

Duurzaamheid, energiebesparing, lichtvervuiling en flora en fauna zijn argumenten om spaarzaam om te gaan met de toepassing van verlichting in de buitenruimte. In de komende vier jaar vervangt de gemeente alle lampen in de openbare ruimte voor LED-verlichting.

Verkeers- en sociale veiligheid

Verlichting zorgt voor een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en overzichtelijkheid van een weg. Tegenwoordig zijn er ook andere technieken die daar een bijdrage aan kunnen leveren. Denk aan lichtere wegdekken en markeringen. Daarnaast zijn er steeds meer technieken om te zorgen voor licht op maat, zoals een dim- en detectiesysteem. Met een dergelijk systeem staat de lamp uit wanneer er geen verkeersaanbod is. De lamp brandt als er wel een weggebruiker is. Alle nieuwe verlichting krijgt zo’n detectiesysteem.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel