Ankeiler: De gemeente Nijmegen lanceert binnenkort een nieuw Actieplan voor de binnenstad. Voor de uitvoering van de plannen is dit jaar en in 2024 jaarlijks 300.000 euro beschikbaar.

- De gemeente Nijmegen lanceert binnenkort een nieuw Actieplan voor de binnenstad. Voor de uitvoering van de plannen is dit jaar en in 2024 jaarlijks 300.000 euro beschikbaar. Het Actieplan Binnenstad van Hartje Nijmegen is samen met bewoners, bezoekers en ondernemers opgesteld.

In totaal 334 ideeën

Op diverse manieren zijn in totaal 334 nieuwe ideeën verzameld. In oktober vorig jaar vond de Hartje Nijmegen week plaats, waar bewoners, bezoekers en ondernemers ideeën konden inzenden voor het Actieplan Binnenstad 2023 - 2024. Gedurende de tentoonstelling van Hartje Nijmegen in de Mariënburgkapel kon men onder andere plannen indienen. Dat was ook online mogelijk.

De 334 nieuwe ideeën zijn de afgelopen maanden geanalyseerd, beoordeeld en verwerkt tot een nieuwe actielijst, zo meldt het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad. Deze brief komt aan de orde in de gemeenteraadsvergadering van 7 juni.

Klimaatbestendige stad

De acties hebben onder meer tot doel om de stad zo duurzaam mogelijk te maken. Nijmegen wil een klimaatbestendige stad zijn waar de overlast van hitte, droogte en water tot een minimum wordt beperkt en de biodiversiteit wordt bevorderd.

Ook wil Nijmegen aantrekkelijk zijn. Zo wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in een aantrekkelijke en gastvrije binnenstad. In het kader van een economisch veerkrachtige stad worden ondernemers en bedrijven ondersteund. We willen de kansen benutten om ondernemers en innovatie te stimuleren.

Kunst meer zichtbaar

Verder zijn er plannen voor het vergroenen van het Mariënburgplein en een 'wandelend parkje', een parkje dat zich verplaatst door de binnenstad. Voor kinderen komen er in de zomer op verschillende plekken buitenspeelactiviteiten. Voor de herfst worden er plannen uitgewerkt voor een meer autoluwe binnenstad.

Daarnaast gaat de gemeente de komende twee jaar samen met bewoners op zoek naar een vorm waarin kunst meer zichtbaar wordt in de binnenstad. Het college wil ook voor de jaren 2025 - 2026 budget inzetten en actieplannen uitvoeren. "Op deze wijze kunnen we blijven inspelen op actualiteiten," aldus het college in de brief.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.