Ankeiler: De bewoners van de Leigraaf in Druten-Zuid zijn voorlopig nog niet verlost van de roekenplaag die hen teistert.

- De bewoners van de Leigraaf in Druten-Zuid zijn voorlopig nog niet verlost van de roekenplaag die hen teistert. De bestrijding van roeken (een vogel die lijkt op een kraai) duurt meestal minimaal vier tot vijf jaar en kan de gemeente flink wat geld kosten.

De gemeente Druten heeft nog geen besluit genomen en er ligt dan ook nog geen plan gereed om de overlast van de roeken aan te pakken. Volgens de verantwoordelijke wethouder Ronald Thoonen is de gemeente weldegelijk op zoek naar een passende oplossing. De wethouder zegt hierover in goed contact te staan met de bewoners.

Beschermde diersoort

De roeken zijn een beschermde diersoort. Om overlast op een locatie te mogen bestrijden, is er goedkeuring nodig van de provincie. De gemeente wil dan ook eerst in kaart brengen hoe het met de roeken gaat en op welke locaties ze precies leven. Dat is de eerste stap naar een eventuele ontheffingsaanvraag bij de provincie.

Er is al geïnventariseerd hoeveel roeken in Druten leven. Dit onderzoek is in april afgerond en momenteel bekijkt de gemeente de resultaten. Voordat men een ontheffing kan aanvragen, moet er eerst een roekenbeschermingsplan worden opgesteld. Zo'n plan wordt gemaakt door een ecologisch adviesbureau en vormt de basis voor de ontheffing.

Veertien jaar bestrijden helpt niet

Dit plan vermeldt onder meer waar de roekenpopulatie duurzaam kan voortleven. Het duurt zes maanden om zo'n plan op te stellen, waarna de ontheffingsaanvraag bij de provincie nog eens zes maanden duurt. Daarna pas kan men overgaan tot actie, en dat neemt ook nog vier tot vijf jaar in beslag.

In Doesburg heeft men 14 jaar lang geprobeerd om de roeken te verjagen. Dat was allemaal tevergeefs en kostte de gemeente 20.000 euro per jaar. Op een gegeven moment is men daar in Doesburg maar mee gestopt. Dit voorbeeld biedt weinig troost voor de inwoners van Druten.

De roeken maken volgens de bewoners veel lawaai van half vijf in de ochtend tot laat in de avond. Ze poepen alles onder: auto's, fietsen, straten en trottoirs. Steeds meer woonstraten in Druten-Zuid hebben er inmiddels last van.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel