Ankeiler: De kruising Wilhelminalaan-Burgemeester van Suchtelenstraat (snelfietsroute) in Beuningen, waar het afgelopen jaar veel over te doen is geweest in de pers, is in principe veilig.

- De kruising Wilhelminalaan-Burgemeester van Suchtelenstraat (snelfietsroute) in Beuningen, waar het afgelopen jaar veel over te doen is geweest in de pers, is in principe veilig. Dat concludeert een verkeersadviesbureau na maandenlang onderzoek. Toch komen er maatregelen om de verkeerssituatie verder te verbeteren.

Dat schrijft wethouder Pascal Cobussen in een informatienota, die waarschijnlijk op 23 mei wordt besproken in de gemeenteraad van Beuningen. Gedurende het onderzoek hebben er geen ongevallen plaatsgevonden en weinig bijna-ongevallen.

Bureau doet 9-tal aanbevelingen

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van meldingen, een bewonerspetitie en raadsvragen. Het adviesbureau doet een 9-tal aanbevelingen, waarvan een aantal de komende periode zal worden uitgevoerd. Men heeft onder meer gekeken naar de weginrichting, de positie van het fietspad, de snelheden van het gemotoriseerd verkeer, het gedrag van weggebruikers, en het aantal (bijna)-ongevallen.

Enkele zaken zijn aan onderhoud toe. Zo is de markering aan het slijten en is de verharding her en der verzakt. Er is veel bebording, markering en verlichting aanwezig om de weggebruiker op de fietsers en het (loop)verkeer te attenderen. De vele attentie-maatregelen kunnen de situatie juist onoverzichtelijk maken, met name voor mensen die daar voor de eerste keer komen.

Groen beperkt zicht op fietspad

Daarnaast wordt het zicht op het fietspad vanaf de rijbaan beperkt door de aanwezigheid van het vele groen. Voor gemotoriseerd verkeer bevinden afslaande fietsers zich mogelijk in een dode hoek, zo wordt opgemerkt in de informatienota. Bij vergelijkbare kruisingen is het wel gebruikelijk dat het voetpad verhoogd ligt ten opzichte van het fietspad en de rijbaan. Dat is bij deze kruising niet het geval.

Op de Wilhelminalaan rijden dagelijks (op werkdagen) gemiddeld 8.500 motorvoertuigen en 1.350 fietsers. Op de snelfietsroute rijden gemiddeld 1.430 fietsers. Volgens het onderzoek is dit normale drukte voor dit type wegen.

Veel jeugd gebruikt kruispunt

Dat het kruispunt als onveiliger wordt ervaren dan andere, vergelijkbare kruispunten heeft mogelijk te maken met een combinatie van factoren, zo denkt het adviesbureau. De Burgemeester van Suchtelenstraat is een snelfietsroute, waar de snelheid meestal hoger is dan op andere fietspaden. Ook maken veel kinderen gebruik van het kruispunt, vooral in de ochtendspits. Vlakbij zijn namelijk twee basisscholen en twee kind-centra.

Om het zicht op het kruispunt zo optimaal mogelijk te maken, wordt door het onderzoek aanbevolen om de bomenrij en bosschages in de oosthoek structureel te snoeien. Verder wordt geadviseerd om mogelijk een hoogteverschil tussen trottoir en fietspad aan te brengen. Daarmee wordt voorkomen dat fietsers de bocht afsnijden via het zebrapad.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Deel dit artikel