Bevat Video: Video
Ankeiler: De gemeente Nijmegen voerde afgelopen maanden een preventiecampagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag van mannen tegen vrouwen in de publieke ruimte.

- De gemeente Nijmegen voerde afgelopen maanden een preventiecampagne tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag van mannen tegen vrouwen in de publieke ruimte. Vier Nijmeegse mannen, waaronder vechtsporter Perry Ubeda en jongerenbegeleider Tobias van Keulen, deelden met elkaar al wandelend door de stad hun ervaringen en bevindingen. Deze gesprekken zijn te beluisteren in de podcast serie 'Praat samen over de grens'.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een beladen onderwerp. Met deze campagne hoopt de gemeente het gesprek uit de taboesfeer te halen en bewustwording te creëren. Dat zou bijdragen aan een prettige en veilige sfeer in de stad. ‘Praat samen over de grens’ is voor en door Nijmeegse mannen ontwikkeld.

In vier podcast afleveringen nemen jongerenwerker Tobias van Keulen, hiphop-artiest Roché Nieuwedam, oud NEC-speler Daan Disveld en voormalig wereldkampioen kickboksen Perry Ubeda het voortouw in het bespreekbaar maken van het onderwerp. De keuze viel op hen, omdat zij beroepsmatig veel in contact met andere jongens en mannen staan of een voorbeeldfunctie in de stad vervullen.

Durf te praten

Het mannelijke geluid bij dit thema was volgens de makers nodig. "Het is de bedoeling dat mannen onder elkaar dit gesprek aangaan om ons verantwoordelijkheid daarin in te nemen en deze weg te nemen bij vrouwen." licht van Keulen toe. In de podcast aflevering delen de mannen hun persoonlijke ervaringen. Zo vertelt Ubeda over een verkeerde inschatting die hij maakte toen hij in een kroeg danste met een vrouw. "Ik probeer hiermee te laten zien dat iedereen fouten kan maken zonder dat je je daar echt van bewust bent. Door erover te praten hoop ik dat jongens hier ook open over durven te zijn."

De vechtsporter wil daarnaast graag volwassen mannen bereiken me de campagne. Volgens hem is het belangrijk dat coaches, trainers en begeleiders het gesprek durven aan te gaan. "Als persoonlijke begeleider doe ik dat wel, maar tijdens een kickboxtraining zie ik dat niet zo snel gebeuren. Vaak hoor je iets als het als er echt iets gebeurd is en wij willen al eerder jongeren bewust maken van grenzen."

Praten zonder belerende toon

In de media zijn veel berichten over dit onderwerp te zien. "Heel goed", zeggen de heren.
"Er is een kantelpunt gekomen waarin we met zijn allen zijn gaan erkennen van wat wel en niet kan. Nu komt het punt dat we met elkaar verder het gesprek moeten aangaan", vertelt van Keulen.

"En dat is mogelijk", vult Ubeda aan. "Een kennis van mij heeft onze podcast beluisterd. Hij reageerde eerst verontwaardigd. Ik vind dat hij een ouderwets idee heeft over het verschil tussen man en vrouw; 'mannen moeten werken en vrouwen zijn thuis'. We stonden lijnrecht tegenover elkaar, maar we kwamen wel in gesprek en dan kun je in ieder geval nadenken over hoe je kijkt naar je eigen gedrag. Dat is al een stap."

De heren willen deze boodschap niet brengen vanuit een belerende toon, maar ze zien liever een open gesprek.

Vijf tips voor een goed gesprek

De mannen ontwikkelden met behulp van de mannenemancipatie organisatie Emancipator, vijf tips voor het voeren van een goed gesprek. Deze zijn samen met de vier podcastafleveringen te vinden op de website van de gemeente.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.

Meer over

Deel dit artikel