Ankeiler: Als het aan de Gelderse partijen GroenLinks, PvdA en de SP ligt, wordt er zo snel mogelijk gestopt met het storten van granuliet in natuurplassen.

- Als het aan de Gelderse partijen GroenLinks, PvdA en de SP ligt, wordt er zo snel mogelijk gestopt met het storten van granuliet in natuurplassen.

Die oproep doen de partijen nadat uit een rapport van het RIVM - in handen van Zembla - blijkt dat onvoldoende bekend is wat de gevolgen zijn van het storten van granuliet in plassen. Zembla maakte drie jaar geleden uitzendingen over de granulietstort in het project Over de Maas in de gemeente West Maas en Waal.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelde eerder op basis van onderzoek dat er geen risico's waren, maar volgens het rapport is daar onvoldoende duidelijkheid over. Granuliet is een restproduct van de asfaltindustrie en wordt gebruikt om plassen op te hogen. Dat gebeurt omdat daar eerder zand, grind of klei is weggehaald.

De drie linkse partijen willen nu een reactie van de provincie op het rapport en willen dat het Gelders college gaat lobbyen om de stort van granuliet te stoppen. Die zorgen zijn overigens niet nieuw, een meerderheid van de provinciale politiek riep drie jaar geleden ook al op om de stort aan banden te leggen. Dat kon toen niet bij lopende projecten.

Meer over

Deel dit artikel