Ankeiler: Een halve eeuw geleden telde de gemeente Beuningen nog enkele honderden agrarische bedrijven.

- Een halve eeuw geleden telde de gemeente Beuningen nog enkele honderden agrarische bedrijven. In 2010 was dat aantal volgens het CBS al teruggelopen tot 56 actieve agrarische ondernemingen. Vorig jaar is het aantal bedrijven nog verder afgenomen tot nog maar 39.

Dat staat in het onderzoek 'Kijk op agrarisch Beuningen' (visie 2023) van de Werkgroep Agrarisch Beuningen, dat onlangs bekend is gemaakt. In juli vorig jaar is de werkgroep opgericht, naar aanleiding van grote zorgen over het stikstofbeleid van het kabinet.

Generaties lang op Beuningse grond

De sector ziet een aantal ontwikkelingen bij elkaar komen en mist hierin een beleid voor agrarisch toekomstperspectief. De Beuningse agrariërs zijn dan ook bezorgd over het voortbestaan van hun bedrijf. Voor sommigen geldt dat zij al generaties lang boeren op Beuningse grond.

De ruimte voor de agrarische sector komt steeds meer in de knel door onder meer woningbouw, energietransitie, industrie, zandwinningen, natuurontwikkeling en recreatie.

Steeds minder landbouwgrond

De werkgroep constateert dat in het buitengebied steeds meer gebouwen leeg komen te staan, waardoor verpaupering en ondermijning op de loer komen te liggen. Het beleid van Beuningen moet er op gericht zijn om kansen te bieden aan stoppende ondernemers en om gebouwen die vrijkomen, te kunnen slopen, zo meent de werkgroep.

Door zonneparken verdwijnen vele hectaren landbouwgrond. Wel is het zo dat men meestal de minst vruchtbare grond voor zonnepanelen gebruikt. Als gevolg van zandwinning gaat nog veel meer landbouwgrond verloren. Alleen al de zandwinning Geertjesgolf vergt 325 hectare grond, waarvan het grootste deel in de gemeente Beuningen ligt. En dan is er ook nog de zandwinning Beuningse Plas.

Veel positieve elementen

In het onderzoek van de werkgroep komen ook veel positieve elementen aan de orde. De gemeente Beuningen onderscheidt zich door een grote diversiteit van landbouwbedrijven: kippen, varkens, melkvee, kalveren, tuinbouw, akkerbouw, sierteelt, schapen en geiten. Volgens de werkgroep zijn er veel moderne, zo niet hypermoderne bedrijven, die met de tijd zijn meegegaan en volop innoveren en produceren.

De werkgroep wijst er op dat de mensheid al duizenden jaren de vruchtbare grond van Beuningen weet te waarderen. Romeinse boeren vestigden zich lang geleden al langs de rivier de Waal, die in de loop van vele eeuwen enorm veel vruchtbare grond heeft afgezet.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rn7.nl.